Американският президент Доналд Тръмп обяви вчера, че спира вноските на

...
Американският президент Доналд Тръмп обяви вчера, че спира вноските на
Коментари Харесай

САЩ спира финансирането на СЗО

Американският президент Доналд Тръмп разгласи през вчерашния ден, че стопира вноските на Съединени американски щати в Световната здравна организация /СЗО/, която упрекна, че "прикривала " данни за ковид и се проваля в отговора си на пандемията, оповестиха международните организации.
"Днес подредих да се прекъсне финансирането на Световната здравна организация, до момента в който се организира изследване, което да оцени ролята на СЗО в неприятното ръководство и прикриване на данни за разпространяването на ковид ", съобщи Тръмп в Белия дом, представен от Франс прес.
"Светът получи доста подправени информации (от СЗО) по отношение на заразяването и смъртността " от COVID-19, добави той.
Подчертавайки, че американските данъкоплатци внасят по 400-500 милиона $ годишно в бюджета на СЗО, спрямо 40 милиона и даже по-малко от страна на Китай, Тръмп съобщи, че страната му като основен спонсор на организацията би трябвало да ѝ потърси сметка.
"Ако СЗО си беше свършила работата и беше изпратила медицински специалисти в Китай, с цел да проучат обективно обстановката на място, епидемията можеше да бъде овладяна още в зародиша й, с доста малко умряли ", добави той.
По думите на Тръмп, едно от най-опасните и нанесли най-голяма щета решения на СЗО е било пагубното й решение да се възпротиви на неговата възбрана за влизане в Съединени американски щати на пасажери от Китай. "За благополучие, те не ме убедиха и аз прекратих достъпа на пасажери от Китай, с което спасих необикновено количество животи, хиляди и хиляди хора щяха да умрат ", съобщи президентът, представен от ТАСС. Той добави, че специалистите от СЗО са се доверили на информацията на китайските управляващи и са съобщили, че вирусът не се предава от човек на човек. "Те ни говореха, че не е належащо да се не разрешава предвижването, когато ние вкараха възбрана на влизането ", означи Тръмп.
"Заради това, че СЗО се довери на предоставяната от Китай информация, броят на случаите на заболяване в света евентуално се е нараснал 20 пъти, а може би и доста повече ", сподели американският президент. Той осведоми също, че Вашингтон ще продължава да взаимодейства със СЗО, с цел да разбере ще може ли тя да реализира обилни промени.
Съединените щати са най-големият спонсор на основаната в Женева организация, с финансов принос от 400 милиона $ през 2019 година, което е 15% от бюджета й, отбелязва Ройтерс.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР