Американският президент Доналд Тръмп обяви, че в Сирия е започнала

...
Американският президент Доналд Тръмп обяви, че в Сирия е започнала
Коментари Харесай

САЩ, Великобритания и Франция нанесоха ракетни удари по Сирия

Американският президент Доналд Тръмп разгласи, че в Сирия е почнала взаимна интервенция на Съединените щати, Англия и Франция, ориентирана към “престъпния” режим на президента Башар Асад.

“Преди малко заповядах на въоръжените сили на Съединените щати да стартират удари против съответни цели, свързвани с опциите за основаване на химически оръжия на сирийския деспот Башар Асад”, съобщи в послание към нацията Тръмп.

https://t.co/6VLQYAlcto

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 14 април 2018 година

Три цели са изумени при еднократен удар – една при Дамаск и две край Хомс. Операцията е завършила. Изстреляни са към 120 ракети. Вероятно ударите са осъществени с ракети “Томахоук”. Сирийската държавна телевизия оповестява, че са свалени минимум 10 ракети от противовъздушната защита на страната. Пентагона не оповестява за жертви и загуби от страна на Съединени американски щати.

Москва разгласи, че това няма да остане последици. Говорителят съветското Министерство на външните работи Мария Захарова съобщи, че Съединени американски щати и техните съдружници са нанесли удара по Сирия сега, в който страната е получила късмет за спокойно бъдеще. „ Зад тези дейности стоят тези, които претендират за морално водачество на този свят, декларират за своята изключителност “, съобщи Захарова. „ Трябва да бъдат в действителност изключителни, с цел да може сега, когато Сирия получи късмет за спокойно бъдеще, й обстрелват столицата “, съобщи Захарова.

Британският министър председател Тереза Мей увери, че тези удари нямат за цел интервенция в гражданската война, нито промяна на режима. Френският президент Еманюел Макрон съобщи, че Франция взе участие в интервенцията в Сирия дружно със Съединени американски щати и Англия, тъй като Париж и съдружниците му не могат “да толерират да се банализира използването на химически оръжия.

Началникът на щабовете на американската войска Джоузеф Дънфорд на взаимна конференция в Пентагона с министъра на защитата на Съединени американски щати Джим Матис съобщи, че към този момент не се планува друга военна интервенция против Сирия. Той посочи, че задачите на ударите са били деликатно подбрани и че съдружниците са се постарали да избегнат да улучат разположените в Сирия съветски военни сили. Дънфорд обаче акцентира, че Москва не е била авансово известена за ударите по Сирия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР