Американският президент Доналд Тръмп каза, че иска да премахне конституционното

...
Американският президент Доналд Тръмп каза, че иска да премахне конституционното
Коментари Харесай

Тръмп иска родените в САЩ деца да не придобиват автоматично американско гражданство

Американският президент Доналд Тръмп сподели, че желае да отстрани конституционното право на поданство за родени в Съединени американски щати бебета на хора, които не са американски жители, и на имигранти, пристигнали нелегално в страната, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Тръмп направи изявлението по телевизия Ейч Би Оу в миг, когато се появяват нови настоявания за твърда имиграционна политика преди изборите в Съединени американски щати идната седмица. Той счита, че съсредоточаването върху имиграцията ще засилва неговите поддръжници и ще помогне на републиканците да запазят болшинството си в Конгреса.

Премахването на поданството по рождение би провокирало правосъдна борба поради едностранната опция на президента да промени конституционна корекция. Четиринадесетата корекция на американската конституция подсигурява това право на децата, родени в Съединени американски щати.

Попитан за законността на сходен декрет, Тръмп съобщи: "... споделят, че мога да го направя просто с изпълнителна заповед ".

По думите му юристите на Белия дом преглеждат неговото предложение. Не е ясно какъв брой бързо той би могъл да предприеме дейности за издаване на декрет.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР