Американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-ун могат

...
Американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-ун могат
Коментари Харесай

Тръмп и Ким избират Ханой за втората си среща на върха

Американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският водач Ким Чен-ун могат да проведат във Виетнам втората си среща на върха за нуклеарните упоритости на Пхенян, оповестява южнокорейският вестник " Мунхва Илбо ", представен от " Блумбърг ".

Преговорите по въпроса за нуклеарните оръжия са в застой, откогато Тръмп и Ким организираха невиждана среща през юни в Сингапур, като Вашингтон и Пхенян се призоваваха взаимно да подхващат дейности. Втората среща на върха може да се занимае със международната сигурност, откакто Ким приказва против икономическите наказания на Съединени американски щати в годишния си новогодишната си тирада и заплаши да поеме " нов път ".

Американски публични лица се срещнаха със своите севернокорейски сътрудници в Ханой с цел да обсъдят графика за договарянията, показва вестникът, цитирайки дипломатически източници в Сеул и Вашингтон.

Подобна среща на върха сигурно ще притегли вниманието на целия свят и ще има редица удобни последици за приемащата страна. Но също по този начин съставлява и голямо предизвикателство за сигурността на Тръмп, водачът на най-голямата стопанска система в света, и Ким, ръководителят на една от най-параноичните страни в света.

Виетнам е дълготраен съдружник на Пхенян, който има положителни връзки с Вашингтон. Спекулациите за вероятностите на страната като място на срещата на върха се ускоряват след визитата на севернокорейския външен министър Ри Йонг Хо при започване на декември 2018 година

Южнокорейският вестник " ДжунАнг Илбо " заяви, че Марк Ламбърт, върховен чиновник на Държавния департамент на Съединени американски щати, също е посетил Виетнам през декември. Не е ясно дали е бил във Виетнам едновременно с външния министър на Северна Корея.

Ханой е на към четири часа пряк полет от Пхенян, лети се през въздушно пространство на страни, другарски настроени към Северна Корея и може да се похвали с няколко хотела от най-голям клас. Управляващата комунистическа партия във Виетнам разполага и с благоприятни условия да обезпечи сигурност, да заглуши митинги и да държи любопитни наблюдаващи надалеч от Тръмп и Ким.

Тръмп съобщи, че възнамерява да организира втора среща с Ким още този месец, макар че дата и място към момента не са оповестени. Други места, където домакините са Сингапур, Монголия и Швейцария. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР