Американският президент Доналд Тръмп блокира сделка за 146 млрд. долара

...
Американският президент Доналд Тръмп блокира сделка за 146 млрд. долара
Коментари Харесай

Тръмп блокира сделка за 150 млрд. долара между американска и сингапурска компания

Американският президент Доналд Тръмп блокира договорка за 146 милиарда $ сред американската компания „ Куалком” и сингапурската „ Броудком” поради опасения, че " би уязвила националната сигурност ". Както означават западните медии, покупката на американския телекомуникационен колос щеше да бъде най-голямата в историята на софтуерната промишленост.
„ Имам правдоподобни доказателства, които ме карат да имам вяра, че „ Броудком " посредством контрола си върху „ Куалком”, може да предприеме дейности, които да застрашат националната сигурност на САЩ”, съобщи президентът в документално изказване, публикувано от Белия дом, и подреди двете компании да „ се откажат неотложно и дефинитивно от плануваното поглъщане”, написа БГНЕС.
Няколко дни по-рано Министерството на финансите също оповести, че „ Броудком” е нарушила заповедта на Комисията по задгранични вложения в Съединени американски щати по три пъти обособени точки, защото не е уведомила авансово страната за желанията си.
В отговор на обвиняванията от „ Броудком” обявиха, че " изрично не са съгласни с изказванията, че придобиване на „ Куалком” поражда каквито и да било опасения за националната сигурност ".
Намесата на Тръмп е извънредно необикновена, защото нормално даден американски президент не би си разрешил сходни внезапни дейности преди договорката да е финализирана .
„ Куалком” е може би най-големият производител в света на чипове и микропроцесори за смарт телефони, в това число и за тези мобилни средства, който употребяват операционната система „ Андроид”. Компанията се счита и за водач в създаването на чипове с най-съвременната 5G технология. Въпреки това от „ Броудком” неколкократно оповестиха, че не са заинтригувани в развиването на така наречен GualG 5G.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР