Американският президент Джо Байдън заяви днес, че САЩ ще поддържат

...
Американският президент Джо Байдън заяви днес, че САЩ ще поддържат
Коментари Харесай

Джо Байдън: САЩ не търсят конфликт с Китай, държим отворени каналите за комуникация

Американският президент Джо Байдън съобщи през днешния ден, че Съединени американски щати ще поддържат отворени каналите за връзка с Китай и не търсят спор с Пекин. Той направи изказването преди предстоящите напрегнати договаряния по редица геополитически въпроси на срещата на върха на Г-20 в Индонезия идната седмица, съобщи Ройтерс.

Предвижда се на следващия ден Байдън да се срещне персонално с китайския президент Си Дзинпин за първи път, откогато встъпи в служба. Това става в миг, когато връзките сред двете страни са на най-ниското си равнище от десетилетия. Американският консултант по националната сигурност Джейк Съливан сподели, че срещата може да продължи няколко часа.

Байдън, който дойде на индонезийския остров Бали, откакто се срещна в Камбоджа с водачи от Югоизточна и Източна Азия, съобщи, че Съединени американски щати ще си „ съперничат пламенно “ с Китай, само че в същото време ще се стремят „ съперничеството да не се трансформира в спор “.

Руският външен министър Сергей Лавров също дойде на остров Бали от Камбоджа през днешния ден. Той съставлява съветския президент Владимир Путин на срещата на върха на Г-20 - първата, откогато Русия нахлу в Украйна през февруари.

Украйна, която не е член на Г-20, е поканена от домакина Индонезия като наблюдаващ. Предвижда се украинският президент Володимир Зеленски да направи виртуално послание на форума.

Очаква се войната в Украйна и икономическите последствия от нея да бъдат измежду водещите тематики в диалозите на срещата на Г-20, както и на форума на Азиатско-тихоокеанското икономическо съдействие (АТИС) в Тайланд в края на другата седмица, наред с въпросите за климата, хранителната неустановеност и напреженията по отношение на Тайванския пролив, Южнокитайско море и Северна Корея.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР