Американският президент Джо Байдън заяви, че Израел има право да

...
Американският президент Джо Байдън заяви, че Израел има право да
Коментари Харесай

Джо Байдън: Надявам се да спрат сблъсъците между Израел и палестинците

Американският президент Джо Байдън съобщи, че Израел има право да се пази, само че в това време в диалог с израелския министър председател Бенямин Нетаняху е изразил и вяра за скорошно привършване на конфликтите с палестинци.

Междувременно три страни желаеха изключително обществено съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за разискване на насилието сред израелци и палестинци.

Пред кореспонденти Байдън увери, че американската дипломация работи старателно дружно с екипи по националната сигурност и защитата като се реализира „ непрекъснат контакт “ с публични лица от страни в Близкия изток.

Късно в сряда държавният секретар Антъни Блинкън съобщи, че е разговарял с палестинския президент Махмуд Абас. Американският топ посланик е изразил съболезнованията си за жертвите и е подчертал потребността за прекъсване на ракетните набези и за деескалация на напрежението.

По-рано Блинкън съобщи, че изпраща собствен заместител в района.

Към момента формалната американска позиция е признание правото на Израел да се пази против ракетни набези, като в това време има и отправяне апели за предприемане стъпки за усмиряване на обстановката и отбягване на цивилни жертви.

Междувременно второто закрито съвещание тази седмица на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по тематиката завърши без взаимна резолюция. Според дипломати Съединените Щати не са сметнали, че проекторезолюцията е била с капацитет да помогне за деескалация. Така при липса на консенсус четири страни-членки на Съвета за сигурност – Норвегия, Естония, Франция и Ирландия пуснаха свое изказване, в което осъждат ракетните набези на Хамас и други военни групировки, само че в това време приканват Израел да приключи дейностите си по презаселване в Източен Ерусалим.

Сега упованията са за ново съвещание на Съвета за сигурност, което да е обществено откакто Тунис, Норвегия и Китай са поискали това. По информация на Агенция Франс Прес настояването е за съвещание в петък, което да е с присъединяване на израелци и палестинци.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР