Американският президент Джо Байдън пожела по-устойчив и интегриран Близък изток“

...
Американският президент Джо Байдън пожела по-устойчив и интегриран Близък изток“
Коментари Харесай

САЩ се правеха, че палестинците ги няма: Близкият изток плаща цената

Американският президент Джо Байдън пожела „ по-устойчив и интегриран Близък изток “ по време на речта си пред Общото заседание на Организация на обединените нации през септември. Той говореше за район, в който Израел се радва на " по-голяма нормализация и икономическа връзка ". Тази визия обаче намали израелско-палестинския спор до един не толкоз значим проблем, което въобще не е по този начин. В палестинските територии – Ивицата Газа и Западния бряг, властваше относително устойчиво статукво – най-малко на хартия. Това разреши на Израел и на най-големия им съдружник – Съединени американски щати, да пренебрегват значително тежкото състояние на палестинците, намиращи се под окупация и засилено наблюдаване от страна на Тел Авив, настояват специалисти.

Администрацията на Байдън обърна повече внимание на други въпроси, свързани с Израел – дипломатическата договорка със Саудитска Арабия, комерсиалния маршрут, свързващ Индия с Европа, и загрижеността по отношение на нуклеарната стратегия на Иран. Само че районният ред беше разтърсен в събота, 7 октомври, когато палестинската формация " Хамас " предприе координирана офанзива против Израел от обсадената Ивица Газа, при която починаха стотици хора. Жертвите не престават да порастват четири дни по-късно, защото " Хамас " още обстрелва израелски градове, а Тел Авив отвръща.

" Това не е просто сляпо леке. Това е земя на фантазиите - методът, по който Съединени американски щати подхождат към концепцията за нормализиране на арабско-израелските връзки, като че ли палестинският въпрос не съществува ", сподели Заха Хасан, юрист по правата на индивида и помощник на Фондацията за интернационален мир " Карнеги ", представен от " Ал Джазира ".

Нормализиране, само че единствено на пръв взор

Много специалисти и водачи в района предизвестиха, че палестинският въпрос за самостоятелна страна не би трябвало да се заобикаля. Известни правозащитни организации, измежду които " Амнести интернешънъл ", упрекнаха Израел, че постанова система на апартейд на палестинците.

" Никаква архитектура за районна сигурност и развиване не може да се издигне над горящата пепел на този спор ", съобщи йорданският крал Абдула пред Организация на обединените нации през септември. Въпреки това администрацията на Байдън продължи да държи по-широките си политики в Близкия изток надалеч от настояванията на палестинците за лична жизнеспособна страна. Наскоро Съединени американски щати одобриха Израел в своята изключителна стратегия за безвизово пътешестване - ход, който критиците дефинират като политическа привилегия за държавното управление на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху. Нормализирането на връзките със Саудитска Арабия е друга огромна премия, към която се стремят израелските водачи и за която Байдън и неговите помощници оказват помощ.

Малко арабски страни са признали Израел от основаването му през 1948 година, само че администрацията на някогашния американски президент Доналд Тръмп оказа помощ за сключването на серия от съглашения през 2020 година, известни като Споразуменията от Абрахам, които откриха публични връзки сред Израел и Обединените арабски емирства, Бахрейн и Мароко. Судан също по този начин се съгласи да възстановява връзките си с Израел като част от напъните на Тръмп. Байдън се пробва да разшири листата на страните, които желаят да открият връзки с Тел Авив.

 

Неговата администрация се гордее с установяването на районни партньорства. На форума в Негев през юли тази година, да вземем за пример, Съединени американски щати помогнаха за поощряване на разговора сред Израел и арабски страни като Бахрейн, Египет, Мароко и ОАЕ. Междувременно палестинските водачи отхвърлиха договореностите, подписани с посредничеството на Съединени американски щати, като " удар в гърба ". Преди това преобладаващото болшинство от арабските страни бяха сложили изискване за определяне на връзки с Израел - гарантиране на палестинските права, както е посочено в Арабската мирна самодейност. Представители на администрацията на Байдън обаче настояват, че продължавайки устрема на Тръмп към нормализиране на връзките, Вашингтон укрепва сигурността в района.

Съединени американски щати останаха слепи за настояванията на палестинците

Дан Шапиро, старши консултант по въпросите на районната интеграция в Държавния департамент на Съединени американски щати, съобщи пред " Ал Джазира " предходната седмица, че администрацията на Байдън разисква нормализирането на връзките на Израел с страни отвън района на Персийския залив - в Африка и Източна Азия. " Съединени американски щати считат, че е в наш интерес да бъдем сътрудник на тези страни при построяването на сходни обединения, тъй че те да работят с нас и ние да работим с тях и дружно да създадем Близкия изток по-силен, по-сигурен и по-проспериращ ", сподели той. Макар че американски публични лица признаха, че стремежът към определяне на публични връзки сред Израел и арабските страни не е сурогат на мира сред израелци и палестинци, Вашингтон не направи съвсем нищо, с цел да съживи вероятностите за основаване на палестинска страна. А администрацията на Байдън, която дава годишна помощ на Израел в размер на 3,8 милиарда $, не пожела да потърси отговорност от държавното управление на Нетаняху за насилието против палестинците и разширението на селищата в окупирания Западен бряг по незаконен път - в прорез с политиката на Съединени американски щати.

На сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации предишния месец Нетаняху отхвърли концепцията, че мирът с палестинците би трябвало да бъде изискване за нормализиране на връзките с арабските му съседи. " Не би трябвало да даваме на палестинците право на несъгласие върху новите мирни контракти с арабските страни ", сподели той.

Нетаняху също по този начин подвигна карта на района, на която палестинските територии и сирийските Голански възвишения бяха показани като част от Израел. Това провокира опасения измежду бранителите на правата на палестинците.

 

Палестинците няма да изчезнат

 

Засега не наподобява избликът на принуждение от страна на " Хамас ", а и на Израел в отговор, да е провокирал преоценка на политиката на Съединени американски щати по отношение на Тел Авив. Във вторник Байдън показа нападението на " Хамас " като терористична офанзива, целяща убийството на евреи, без да загатва битката на палестинците. Той също по този начин съпостави " Хамас " с " Ислямска страна " (ИДИЛ). Представители на " Хамас " показаха като причина за нападението израелски нарушавания, в това число нападения на израелски сили в джамията " Ал-Акса ". " Както всяка нация по света, Израел има право да отговори, в действителност има задължението да отговори на тези жестоки офанзиви ", съобщи Байдън във вторник, като даде обещание да поддържа военните старания на Израел в Газа.

Халил Джахшан, изпълнителен шеф на основания във Вашингтон мозъчен концерн Арабски център, съобщи, че големият мащаб на военните дейности демонстрира, че израелско-палестинският спор не може да бъде подценяван в районните политики. Той съобщи, че обстановката " споделя на Съединени американски щати, Израел и всички останали - изключително на дългата опашка от арабски нормализатори - че основаването на нов Близък изток, който да служи най-вече на икономическите ви цели, е еднакво на основаването на нова карта за Близкия изток без Палестина ". " Палестинският народ няма да се съгласи с това, няма да изчезне и няма да одобри трохите, които падат от масата на сходни събития ", добави Джахшан, представен от " Ал Джазира ". Тъй като Байдън приканва за повече поддръжка и оръжия за Израел, Джахшан задава въпроса каква е дълготрайната тактика на Съединени американски щати. " Кога ще спрете? Кога ще погледнете съществено на прекратяването на този спор, на прекратяването на окупацията, на даването на място под слънцето на палестинския народ - правото самичък да дефинира бъдещето си? ".

Източник Actualno.com

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР