Американският президент Джо Байдън отмени санкциите, наложени от предшественика му

...
Американският президент Джо Байдън отмени санкциите, наложени от предшественика му
Коментари Харесай

Байдън отмени санкциите срещу главния обвинител на Международния наказателен съд в Хага

Американският президент Джо Байдън анулира глобите, наложени от предшественика му Доналд Тръмп, против основния обвинител на Международния углавен съд в Хага и още няколко високопоставени негови представители, предава Франс прес.

Бившият държавен секретар Майк Помпео наложи финансови наказания и възбрана за посещаване в Съединените щати на основния прокурор на съда - родената в Гамбия Фату Бенсуда. Това стана, откакто тя стартира следствие за хипотетични военни закононарушения на американски военни в Афганистан.

Международният углавен съд в Хага подразни още повече Вашингтон с следствието за хипотетични военни закононарушения на Израел на палестинските територии, отбелязва Агенция Франс Прес.

Новият държавен секретар Антъни Блинкън акцентира въпреки всичко, че макар анулираните наказания Вашингтон продължава да е „ мощно несъгласен “ с дейностите на съда по отношение на Съединени американски щати и Израел.

Международният углавен съд приветства решението на Джо Байдън за анулация на глобите, като съобщи, че то отваря " нова фаза " в връзките с Вашингтон.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР