Американският президент Джо Байдън организира днес безпрецедентна среща на върха

...
Американският президент Джо Байдън организира днес безпрецедентна среща на върха
Коментари Харесай

Байдън събира лидерите на Япония и Южна Корея на историческа среща в Кемп Дейвид

Американският президент Джо Байдън провежда през днешния ден невиждана среща на върха сред Съединени американски щати и две страни с сложни в исторически проект взаимоотношения – Южна Корея и Япония, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция. Форумът ще означи „ нова ера на тристранно съдействие “, съобщи във вторник държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън.

Байдън държи изрично да смекчи ненавистта сред двете районни сили, подбудена от жестоката колонизация на Корейския полуостров от Япония от 1910 до 1945 година. Съединени американски щати, които са съдружници както на Сеул, по този начин и на Токио, желаят да покажат обединен фронт против упоритостите на Китай и опасността от Северна Корея.

И с цел да се увери, че ще насочи точно такова обръщение, Байдън избра да беседва с японския министър председател Фумио Кишида и с южнокорейския президент Юн Сук-йол в Кемп Дейвид – емблематично място за историята на американската дипломация, отбелязва Агенция Франс Прес.



Южнокорейският президент Юн Сук-йол

Тримата водачи считат да разгласят начинания за съдействие в региона на ракетите, разузнаването и високите технологии. Те ще поемат и ангажимент да предизвикват визията за „ свободна, отворена, устойчива, сигурна и обвързвана Индо-тихоокеанска зона “, заяви Блинкън. 

От избирането си предходната година Юн Сук-йол пробва да откри решение на тежкия спор поради насилствения труд, на който доста корейци са подложени през колониалната ера. Той отиде през май в Япония – първа сходна аудиенция за последните 12 години. А във вторник, по време на гала по случай годишнината от освобождението на Южна Корея, съобщи, че двете страни „ са към този момент сътрудници “.

Тази политика на стопляне на връзките обаче не значи наложително, че е известна измежду южнокорейското население, а и поражда прочут песимизъм в Япония, припомня Кристофър Джонстоун, специалист от Центъра за интернационалните и стратегически проучвания. 



Японският министър председател Фумио Кишида

Кемп Дейвид, почивната станция на американските президенти в планините на Мериленд, е била декор на неповторими моменти в американската външна политика. Именно там бяха подписани споразуменията през 1978 година, довели до подписването на мирния контракт сред Египет и Израел с посредничеството на президента Джими Картър.

Резиденцията не е била хазаин на интернационална среща от 2015 година. За пръв път Байдън ще одобри задгранични водачи на това място, намиращо се на един час път с кола от Белия дом, отбелязва Асошиейтед прес.

" Едно от забавните неща в Кемп Дейвид е, че той дава на президентите и техните гости по-неформална конюнктура, където те в действителност могат да се опознаят на четири очи ", споделя Сара Флинг от Историческата асоциация на Белия дом.

Британските министър-председателли Уинстън Чърчил и Маргарет Тачър и руският водач Никита Хрушчов са единствено част от известните международни персони, които са прекарали известно време в Кемп Дейвид по покана на американските президенти.

За да се осъществят Споразуменията от Кемп Дейвид, Картър избира насаме място, надалеч от медиите, което съгласно него би предразположило египетския президент Ануар Садат и израелския министър председател Менахем Бегин, да беседват един с различен.

За разлика от Белия дом, където непрекъснато сноват публицисти, на медиите е неразрешено да посещават резиденцията, в случай че не бъдат поканени да отразят събитие като днешната среща. За диалозите са планувани три дни, само че срещата на върха продължава съвсем две седмици през септември 1978 година. Мирният контракт сред Израел и Египет е подписан по-късно в Белия дом през март 1979 година.

Кемп Дейвид е основан през 1942 година по време на президентството на Франклин Рузвелт и от този момент е употребен от всеки президент. Рузвелт е обичал да си почива на президентска яхта, само че по време на Втората международна война военните и тайните служби стартират да се тормозят за сигурността му в открити води.



Рузвелт моли Службата за националните паркове да дефинира местата в радиус от 100 благи от Белия дом, които той би могъл да употребява за отмора. Той избира това, което в този момент е известно като Кемп Дейвид. Дава му истинското име Шангри-Ла, от романа на Джеймс Хилтън " Изгубеният небосвод ".

Президентът Дуайт Айзенхауер го преименува на Кемп Дейвид, в чест на внука и на татко си, които носят името Дейвид.

Рузвелт основава и казус за приемане на задгранични водачи в Кемп Дейвид, като два пъти кани Чърчил в почивната станция. През 1943 година двамата разискват десанта в Нормандия; Рузвелт също по този начин взема министър-председателя със себе си на рибарски излет.

През 1959 година Айзенхауер приема Хрушчов за два дни, като това е първото посещаване на руски водач в Съединените щати. Наред с други действия двамата гледат американски уестърни.

Бил Клинтън се надява да повтори подвига на Картър, като предложения израелския министър-председател Ехуд Барак и палестинския водач Ясер Арафат в Кемп Дейвид за нов кръг от мирните договаряния в Близкия изток през 2000 година. Но след двуседмични диалози срещата на върха завърши без съглашение.

Джордж Буш постоянно посещава мястото, като приема редица задгранични водачи и прекарва Коледа със фамилията си. Британският президент Тони Блеър е първият, който гостува на новоизбрания Буш там през 2001 година. В допълнение към срещата на върха на Г-8 през 2012 година, през 2015 година Обама е хазаин на група водачи от Персийския залив.

" С идната среща на върха сред Южна Корея, Съединени американски щати и Япония Кемп Дейвид ще бъде записан като мястото от дипломатическата история на 21-ви век, което отваря нова глава в тристранното съдействие ", съобщи пред кореспонденти в неделя основният заместник-съветник по националната сигурност на Южна Корея Ким Тхе-хьо, представен от Йонхап.

" Тристранните съвещания сред Южна Корея, Съединени американски щати и Япония ще придобият ясна самостоятелна еднаквост като орган за съдействие в Индо-тихоокеанския район ", добави той. Тримата водачи възнамеряват да одобряват два документа - " Принципите от Кемп Дейвид " и " Духа на Кемп Дейвид ", като първият ще съдържа устойчиви насоки за бъдещото тристранно съдействие, а вторият ще очертае визията им за тристранното съдействие и проекта за неговото реализиране, отбелязва южнокорейската организация.

Японският министър-председател Фумио Кишида даде обещание през вчерашния ден да укрепи връзките със своите сътрудници от Съединени американски щати и Южна Корея, с цел да се оправи със заканите за сигурността от страна на Северна Корея, преди да замине за идната среща на върха в Съединени американски щати, съобщи Киодо.

Кишида, американският президент Джо Байдън и южнокорейският президент Юн Сук-йол евентуално ще потвърдят през днешния ден, че трите им страни ще стартират да обменят информация в действително време за ракетните изстрелвания на Северна Корея в най-скоро време, настояват осведомени източници. 

" С оглед на това, че средата за сигурност става все по-тежка, е от огромно значение, че водачите на Япония, Съединени американски щати и Южна Корея ще се срещнат в този миг ", съобщи Кишида пред кореспонденти в Токио. " Това е исторически ход за подсилване на стратегическото партньорство сред трите страни, учредено на невиждано мощните двустранни връзки със Съединени американски щати и Южна Корея ", добави той, представен от японската организация.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР