Американският президент Джо Байдън обяви нова военна помощ за Украйна

...
Американският президент Джо Байдън обяви нова военна помощ за Украйна
Коментари Харесай

Рекордна военна помощ от САЩ за Украйна

Американският президент Джо Байдън разгласи нова военна помощ за Украйна на стойност близо 3 милиарда $, съобщи Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това е станало в деня, когато страната, която към този момент шест месеца се бори против съветската инвазия, отбелязва националния си празник – Деня на независимостта.

Американският президент означи, че помощта ще разреши на Украйна да придобие системи за противовъздушна защита, артилерийски системи и муниции за тях, дронове, радари и друго съоръжение. Целта е да бъде „ обезпечено, че (страната) ще може да продължи да се отбранява в дълготраен проект “, съобщи Асошиейтед прес.

За разлика от предходни пакети, новата военна помощ значително е предопределена да помогне на Украйна да подсигурява своите средносрочни и дълготрайни отбранителни потребности, оповестиха чиновници, осведомени с въпроса. Предишните доставки, множеството от които бяха осъществени според президентските пълномощия за евакуиране от запасите, бяха фокусирани върху непосредствените потребности на Украйна за оръжие и муниции, и включваха материали, с които Пентагонът към този момент се е запасил, и които може да бъдат доставени за малко време, отбелязва АП.

Новият пакет военна помощ е възложен в границите на Инициативата за отбранителна помощ за Украйна. Служители споделиха, че той ще включва финансови средства за микродронове „ Пума “, по-големи разследващи дронове „ Скан ийгъл “, които може да бъдат изстрелвани от катапулт, както и английски дронове „ Вампайър “, които може да бъдат пускани от кораби.

Това е най-големият транш от помощта за сигурност за Украйна досега, написа БГНЕС. В него са включени:

– Шест спомагателни национални усъвършенствани зенитно-ракетни системи „ земя-въздух “ (NASAMS) с спомагателни муниции за NASAMS;

– до 245 000 снаряда за 155-милиметрова артилерия;

– до 65 000 снаряда за 120-милиметрови минохвъргачки;

– до 24 противоартилерийски радара;

– безпилотни летателни системи (БЛС) Puma и помощно съоръжение за Scan Eagle;

– противоборстващи безпилотни въздушни системи VAMPIRE;

– реактивни системи с лазерно насочване;

– финансиране за образование, поддръжка и поддържане.

От януари 2021 година насам Съединените щати са отделили над 13,5 милиарда $ за подкрепяне на сигурността в Украйна. Общо от 2014 година насам Съединените щати са поели ангажимент за повече от 15,5 милиарда $ за подкрепяне на сигурността в Украйна.

Освен за обезпечаването на дълготрайна помощ, която Украйна е допустимо да употребява за евентуални бъдещи нападателни дейности, новият пакет е ориентиран към това да увери украинското управление, че Съединени американски щати имат намерение да продължат поддръжката си, без значение от моментния процес на спора, споделиха американски чиновници.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР