Американският президент Джо Байдън няма намерение да се извинява от

...
Американският президент Джо Байдън няма намерение да се извинява от
Коментари Харесай

Байдън заминава за Хирошима, но няма да се извинява за атомната бомба

Американският президент Джо Байдън няма желание да се извинява от името на Съединените щати за потреблението на през 1945 година по време на пътуването си до града в Западна Япония за срещата на върха на Г-7. Това заяви неговият консултант по националната сигурност Джейк Съливан, представен от организация " Киодо ".

Байдън, като един от водачите на Г-7, ще " отдаде респект - почитание както към историята, само че също по този начин и почитание " към японския министър председател Фумио Кишида, посочи той.

Американският държавен глава ще участва на тридневната среща на върха на Г-7, която стартира на следващия ден, както е планувано, откакто в последния миг с цел да се оправи с буксуващите договаряния за тавана на дълга в страната си.

Той ще дойде във военноморската база на Съединени американски щати в Ивакуни, към 50 км югозападно от Хирошима, през днешния ден следобяд.

Байдън ще стане вторият настоящ президент на Съединени американски щати след Барак Обама, който ще посети града , унищожен от първата в света офанзива с атомна бомба, осъществена от Съединените щати в последните дни на Втората международна война.
 Австралия отхвърли да организира среща на върха на
Австралия отхвърли да организира среща на върха на " Четворката " без Байдън

Американският водач няма да участва поради договарянията за тавана на дълга във Вашингтон

Предвижда се да посети Мемориалния комплекс на мира в Хирошима дружно с други водачи от Г-7 преди началото на утрешните полемики, които ще се съсредоточат върху основни световни въпроси - войната на Русия против Украйна, веригите за доставки и чистата сила, изкуствения разсъдък и нуклеарното разоръжаване.

Съливан означи, че опасенията и проблемите, свързани с Китай, също ще бъдат прегледани на срещата на върха на Г-7.

" Смятам, че ще има доближаване към фундаменталните правила на нашия метод към Китайската национална република ", уточни той.

Това ще е второто посещаване в Япония на Байдън от встъпването му в служба през януари 2021 година То идва след месеци на разногласия сред неговата администрация и републиканците в Конгреса по отношение на държавните разноски.

Министерството на финансите на Съединени американски щати предизвести, че още на 1 юни федералното държавно управление може да остане без средства, с цел да заплати сметките си,
 Байдън и Конгресът към момента без договорка за дълга
Байдън и Конгресът към момента без договорка за дълга

Трябва да се откри решение до 1 юни

Този проблем попречи на напъните на Вашингтон да укрепи позициите си в Индо-Тихоокеанския район, където въздействието на Китай бързо пораства.

След срещата на върха Байдън в началото планираше да спре за към три часа в Папуа Нова Гвинея, с цел да се срещне с водачите на Форума на тихоокеанските острови - 18-членна група, която предизвиква съдействието сред дребни страни в Океания, а по-късно трябваше да посети Сидни.

С тази аудиенция Байдън щеше да бъде първият настоящ президент на Съединени американски щати, посетил тихоокеанската островна страна, която има население от близо 10 милиона души и е богата на естествени запаси.

Съливан съобщи, че президентът се готви да организира среща на върха с водачите на тихоокеанските острови в края на тази година.

В Сидни Байдън планираше да организира диалози с другите - австралийския министър председател Антъни Албанезе, япононският му сътрудник Фумио Кишида и индийския министър-председател Нарендра Моди.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР