Американският президент Джо Байдън намери изход от създалата се ситуация

...
Американският президент Джо Байдън намери изход от създалата се ситуация
Коментари Харесай

Байдън пуска заповед за осигуряване на достъп на жените до аборт

Американският президент Джо Байдън откри излаз от създалата се обстановка по отношение на правото на аборт в страната. Това ще стане със заповед за обезпечаване на достъп на дамите до аборт и контрацепция, съобщава Си Ен Би Си.

Това се случва, откакто Върховният съд анулира 50-годишното решение по делото " Роу против Уейд ", узаконяващо аборта. Вследствие на решението 13 от щатите забраниха абортите неотложно. Последваха митинги в редица американски градове.

Демократът Байдън беше подложен на напън от страна на свои поддръжници да предприеме дейности след основното правосъдно решение.

Белият дом оповестява, че президентът ще подреди на Министерството на здравеопазването да предприеме дейности за защита и разширение на достъпа до " медикаментозен аборт ", одобрен от Администрацията по храните и медикаментите.

Той също по този начин ще изиска обезпечаването на гаранции, че дамите имат достъп до незабавна здравна помощ, услуги за фамилно обмисляне и контрацепция, в това число вътрематочни устройства, съобщи нюз.бг.

Решението на Върховния съд възвърне правото на щатите да не разрешават абортите. В резултат на това жените с нежелана бременност са изправени пред избора да пътуват до различен щат, където процедурата остава законна и налична, да купуват хапчета за аборт онлайн или да създадат евентуално рисков противозаконен аборт.

Байдън дефинира решението като " трагична неточност ".

Изпълнителната заповед на Байдън цели и да отбрани неприкосновеността на персоналния живот на пациентите, както и да подсигурява сигурността на мобилните клиники за аборти на по границите на обособените щати. Тя разпорежда и основаването на работна група за съгласуване на реакцията на администрацията по отношение на достъпа до репродуктивно здраве, прецизира Белият дом.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР