Американският президент Джо Байдън каза, че е повдигнал въпроса за

...
Американският президент Джо Байдън каза, че е повдигнал въпроса за
Коментари Харесай

Байдън повдигнал въпроса за убийството на Хашоги на срещата си със саудитския престолонаследник

Американският президент Джо Байдън сподели, че е повдигнал въпроса за „ възмутителното “ ликвидиране на журналиста Джамал Хашоги на срещата си със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, представени от Българска телеграфна агенция.

„ Казах доста искрено, че за един американски президент да си мълчи по въпрос, обвързван с човешките права, опонира на нашата същина и на моята същина “, съобщи Байдън. „ Аз постоянно ще се застъпвам за нашите полезности “, сподели той.

Американското разузнаване счита, че саудитският престолонаследник, именуван в резюме МБС, евентуално е наредил убийството на Хашоги през 2018 година

Байдън съобщи, че де факто водачът на Саудитска Арабия “по създание е споделил, че не е персонално виновен за това “. „ Аз демонстрирах, че мисля, че е “, съобщи президентът на Съединени американски щати.

Байдън също по този начин разгласи, че американските миротворци ще изоставен остров Тиран в Червено море до края на годината. По думите му това е било контрактувано по време на „ добра поредност от срещи “, които той е имал в Джеда.

Миротворците бяха ситуирани на острова според споразуменията от 1978 година, довели до мирния контракт сред Израел и Египет. Тиран се намира сред Саудитска Арабия и Египет в стратегически регион, водещ към израелското пристанище Ейлат.

За изтеглянето на американските миротворци беше належащо единодушието на Израел, а договорката е следващото удостоверение за стоплянето на връзките сред израелците и саудитците.

Байдън сподели, че с принц Мохамед също по този начин са разискали енергийните въпроси и че чака „ по-нататъшни стъпки “ от Саудитска Арабия, която е водещ производител на нефт, в тази област в идните седмици.

Като претендент за президент Байдън беше споделил, че кралството би трябвало да бъде превърнато в „ парий “ на интернационалната сцена поради убийството на Хашоги. При визитата си в този момент той съобщи, че не съжалява за този коментар.

Интересите в енергетиката и сигурността накараха Байдън и неговите сътрудници да решат да не изолират Саудитска Арабия, която ускорява връзките си с Русия и Китай.

Срещата на Байдън с принц Мохамед, както и поздравът посред им с допиране на юмруци провокира реакции на отвращение. Според критици президентът е изоставил обещанията си по отношение на правата на индивида, изключително що се отнася до убийството на Хашоги.

„ Първото допиране с юмруци сред президента Байдън и Мохамед бин Салман беше по-лошо от здрависване – то беше срамно”, съобщи Фред Райън, издателят на в. „ Вашингтон пост “, за който работеше убитият саудитски публицист.

Годеницата на Хашоги, Хатидже Дженгиз, пусна в Туитър скрийншот с надпис какво би споделил той на Байдън във връзка срещата му със саудитския престолонаследник: " Кръвта на идната жертва на МБС е върху твоите ръце ".

Конгресменът от Калифорния Адам Шиф, демократ и ръководител на комисията по разузнаването на Камарата на представителите, написа: " Един привет с докосване на юмруци е по-силен от хиляди думи ". " Ако в миналото сме имали потребност от припомняне за продължаващата хватка на богатите на нефт автокрации върху външната политика на Съединени американски щати в Близкия изток, през днешния ден го получихме ", добави той.

Байдън се срещна също по този начин със саудитския крал Салман. На срещата не бяха позволени публицисти, само че саудитските управляващи разпространиха видеозапис, на който президентът се ръкуваше с монарха в наличието на принц Мохамед. По-късно Байдън и саудитският престолонаследник организираха среща в по-широк състав с присъединяване и на съветници.

При визитата на Байдън Съединени американски щати и Саудитска Арабия оповестиха съглашения в редица области, в това число за съдействие в 5Джи и 6Джи технологиите и киберсигурността.

Вашингтон също по този начин приветства саудитското решение за отваряне на въздушното пространство на кралството за цивилен полети за и от Израел.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР