Американският президент Джо Байдън каза, че е готов да използва

...
Американският президент Джо Байдън каза, че е готов да използва
Коментари Харесай

САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила, твърди Байдън

Американският президент Джо Байдън сподели, че е подготвен да употребява военна мощ, с цел да отбрани Тайван, предадоха международните организации. Новината идва в понеделник след визитата на Байдън при японския министър председател Фумио Кишида в Токио.

Китай смята Тайван за част от своята територия. След началото на съветската инвазия в Украйна се ускориха опасенията, че Пекин може да опита да превземе острова с военна мощ сходно на дейностите на Москва в Украйна. Съединени американски щати нямат публични връзки с Тайван, само че са най-големият му покровител и снабдител на оръжия. Американският президент Джо Байдън няколко пъти е заявил мощния си ангажимент към демократично управлявания остров.

До този миг не беше ясно дали Вашингтон би са намесил с военна мощ, с цел да отбрани Тайван при положение на китайско нахлуване.

"Това е задължението, който поехме. Съгласни сме с политиката на обединен Китай (политиката на признание на съществуването на единствено една китайска страна - бел. ред.). Подписали сме се под тази политика, както и под всички произлизащи от нея съглашения. Но самата мисъл, че статутът на острова може да бъде изменен по силов метод, е изцяло неприемлива ", сподели Байдън.

Той добави, че с пращането на китайската бойна авиация да прави целенасочени полети наоколо до въздушното пространство на Тайван Пекин "си играе с огъня ". Той изрази готовността на Съединени американски щати и други техни съдружници да създадат невероятно за Китай да предприеме военни дейности против Тайпе.

По време на срещата в Токио Съединени американски щати и Япония се договориха също за съдействие в областта на сигурността. Кишида добави, че двете страни „ ще следят дейностите на китайския военноморски флот, както и напредванията, свързани със взаимните учения на Китай и Русия “.

Според Байдън няма да се стигне до китайска инвазия в Тайван, нито до опит за такава. "Ако това стане, това ще бъде следващото деяние, сходно на това, което се случи в Украйна ", добави той, като посочи, че сходна обстановка ще дестабилизира целия район.

Съединени американски щати са длъжни по закон да дават военни средства на Тайпе, с цел да се пази. Това тяхно обвързване е разказано в признатия от Вашингтон Закон за връзките с Тайван (Taiwan Relations Act).

Асошиейтед прес отбелязва, че Тайван не е включен в новия търговски пакт на Съединени американски щати със страните от района - Индийско-тихоокеанската икономическа рамка (Indo-Pacific Economic Framework).
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР