Американският президент Джо Байдън изключи възможността Съединените щати да изпратят

...
Американският президент Джо Байдън изключи възможността Съединените щати да изпратят
Коментари Харесай

Байдън изключва възможността САЩ да изпратят бойни самолети F-16 на Украйна

Американският президент Джо Байдън изключи опцията Съединените щати да изпратят бойни самолети F-16 на Украйна. Президентът на Франция Еманюел Макрон пък не изключи опцията страната му да изпрати на Украйна изтребители.

На фона на разнопосочните позиции на западните съдружници за пращането на изтребители за силите на Киев, през днешния ден военният министър на Украйна Олексий Резников ще беседва с президента Макрон в Париж.

Късно нощес американският президент Джо Байдън съобщи, че не поддържа изпращането на изтребители F16 на Украйна.

" Не ", съобщи президентът на Съединени американски щати, запитан от кореспонденти в Белия дом дали поддържа изпращането на самолети, за които водачите на Украйна споделиха, че оглавяват последния им лист с мечтани оръжия.

Бойните самолети са на челно място в апела за оръжейна поддръжка от страна на водачите в Киев към Запада. Американският президент разкри обаче, че му следва пътешестване в Полша - страната, която е главен център за изпращането на оръжейна поддръжка против съветската инвазия в Украйна, без да посочи по кое време ще се състои визитата му.

" Ще отида в Полша. Не знам обаче по кое време ", сподели той пред кореспонденти, които го попитаха по кое време ще бъде визитата.

Междувременно стана ясно, че първата пратка от американските бойни машини „ Брадли “ са на път за Украйна, оповестиха от транспортното командване на Съединени американски щати, представени от изданието " Киев индипендънт ". Бронираните машини са напуснали през вчерашния ден пристанището на град Норт Чарлстън, Южна Каролина като част от съглашението за военна помощ на стойност 2,85 милиарда $, оповестено по-рано тази година. Общият брой на машините би трябвало да доближи 109. Те би трябвало да обезпечат на украинската пехота спомагателни качества във възпирането на съветската експанзия.

По-рано президентът на Франция Еманюел Макрон не изключи опцията страната му да изпрати на Украйна изтребители. Междувременно стана ясно, че Франция и Австралия ще доставят дружно Украйна с артилерийски муниции, напомня БНР.

По време на днешното посещаване в Париж на военният министър на Украйна Олексий Резников се чака Киев още веднъж да упорства за доставка на западните изтребители от четвърто потомство F-16, откакто си обезпечи доставки на съществени бойни танкове предходната седмица. Западните съдружници са на разнообразни позиции по тематиката със самолетите – през кореспонденти в Хага през вчерашния ден Еманюел Макрон съобщи, че " по формулировка нищо не е изключено ", когато става въпрос за военна помощ. А полският министър председател Матеуш Моравецки също не изключи доставка на изтребители F-16 за Киев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР