Американският президент Джо Байдън е във Великобритания. Това става преди

...
Американският президент Джо Байдън е във Великобритания. Това става преди
Коментари Харесай

Байдън кацна в Лондон. Ще бъде приет от крал Чарлз III

Американският президент Джо Байдън е във Англия. Това става преди основната среща на върха на НАТО във Вилнюс, която стартира на следващия ден.

Държавният глава дойде на Острова късно нощес, а през днешния ден ще беседва с премиера Риши Сунак.

 

Часове по-рано Лондон показва противоречие с решението на Вашингтон да изпрати от противоречивите касетъчни муниции на Украйна.

В двореца Уиндзор Байдън ще бъде признат от крал Чарлз III. Това ще е първа среща сред двамата след коронацията на английския монарх през май, на която участва американската първа дама.

 

Президентът и кралят ще вземат участие във конгрес за активизиране на частния бранш за развиване на чистата сила и опазването на околната среда в разрастващите се страни.

 

Още преди ден стана ясно, че Байдън счита, че Украйна към момента не е подготвена за участие в НАТО, като уточни, че войната на Русия в Украйна би трябвало да завърши, преди алиансът да обмисли приемането на Киев в редиците си.

 

Байдън съобщи пред Фарийд Закария от CNN, че въпреки полемиката за идното участие на Украйна в НАТО да е преждевременна, Съединени американски щати и съдружниците им в НАТО ще продължат да дават на президента Володимир Зеленски и неговите сили нужните сигурност и въоръжение, с цел да се опитат да сложат завършек на войната с Русия.

 

Байдън беседва със Закария преди едноседмичното си пътешестване в Европа, което включва среща на върха на НАТО в Литва, където войната на Русия в Украйна и стремежът на Зеленски за участие в НАТО ще бъдат измежду главните въпроси на срещата.

 

" Не мисля, че в НАТО има единогласие по въпроса дали да се одобри Украйна в фамилията на НАТО в този момент, в този миг, в разгара на войната ", сподели Байдън. " Например, в случай че го сторим, тогава, знаете ние се ангажираме с всеки инч територия, която е територия на НАТО. Това е ангажимент, който всички сме поели без значение от всичко. Ако войната продължава, тогава всички ние ще сме във война. Ако казусът е подобен, ние сме във война с Русия. "

 

Байдън съобщи, че е разговарял в детайли със Зеленски по този въпрос и е споделил на украинския президент, че Съединени американски щати ще продължат да обезпечават сигурност и оръжие за Украйна, както вършат това за Израел, до момента в който трае процесът.

 

" Мисля, че би трябвало да очертаем разумен път за Украйна, с цел да може да се класира и да влезе в НАТО ", сподели Байдън, като означи, че преди войната е отказал настояванията на съветския президент Владимир Путин за вдишване на ангажимент да не приема Украйна, защото алиансът има " политика на отворени порти ".

 

" Но мисля, че е преждевременно да се призове за гласоподаване в този момент, тъй като има и други условия, които би трябвало да бъдат изпълнени (от Украйна - б.а.), в това число демократизация и някои от тези въпроси ", сподели Байдън. ", сподели Байдън.

 

В петък Белият дом разгласи, че Съединени американски щати за първи път изпращат на Украйна касетъчни муниции - стъпка, подхваната за да се подкрепи увеличението на боеприпасите на Украйна, която подхваща контраатака против Русия. Байдън съобщи пред Закария, че е било " мъчно решение " да се дават на Украйна противоречивите муниции, само че че е уверен, че това е належащо, защото боеприпасите в Украйна са на привършване.

 

Срещата на НАТО се организира и в миг, когато Швеция се стреми да се причисли към алианса - ход, който среща съпротивата на Турция и Унгария. Байдън съобщи пред Закария, че е оптимист, че Швеция в последна сметка ще бъде призната в НАТО, като означи, че Турция, която се въздържа, се стреми да модернизира флота си от F-16, както и Гърция, която гласоподава за приемането на Швеция.

 

" Турция желае да модернизира самолетите F-16. И (гръцкият министър-председател Кириакос) Мицотакис в Гърция също търси помощ ", сподели Байдън. " И по този начин, това, което се пробвам, почтено казано, да събера, е един дребен консорциум тук, в който укрепваме НАТО във връзка с военния потенциал както на Гърция, по този начин и на Турция, и разрешаваме на Швеция да се включи. Но това е в ход. Това не е направено. "

 

По отношение на Китай, Байдън съобщи, че е уверен, че китайският президент Си Дзинпин желае да измести Съединени американски щати като страната с най-голяма стопанска система и боен потенциал в света, само че сподели, че има вяра, че Съединени американски щати могат да имат работни връзки с Пекин.

 

" Мисля, че има метод да се позволи, да се открият работни връзки с Китай, които да са от изгода и за тях, и за нас ", сподели Байдън. " И последното нещо, което ще ви кажа, аз също му се обадих, откакто той имаше тази среща с руснаците, за тези нови връзки и така нататък И споделих: " Това не е опасност. Това е наблюдаване. Казах: " Откакто Русия влезе в Украйна, 600 американски корпорации се изтеглиха от Русия. А вие ми казахте, че вашата стопанска система зависи от вложенията от Европа и Съединени американски щати. И бъдете деликатни. Бъдете деликатни. "

 

Байдън сподели, че Си не е спорил с него и означи, че Китай " не е тръгнал с цялостна мощ към Русия ".

 

" Той приказва, че нуклеарната война е злополучие, само че има потребност от сигурност ", сподели Байдън за китайския водач. " Така че мисля, че има метод да работим по този въпрос. "

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР