Американският президент Джо Байдън е поискал да разговаря по телефона

...
Американският президент Джо Байдън е поискал да разговаря по телефона
Коментари Харесай

Байдън ще разговаря с Путин след новото предупреждение за война в Украйна

Американският президент Джо Байдън е изискал да беседва по телефона с съветския държавен глава Владимир Путин, като диалогът ще се организира вечерта на 12 февруари. 

Информацията е доказана от представителя на Кремъл Дмитрий Песков, откакто съветникът на Байдън Джейк Съливан анонсира, че следва това да се случи, без да прецизира дата. 

Според източник на Reuters от Съединени американски щати - съветската страна е предложила разговорът да се организира в понеделник, до момента в който от Белия дом са поискали диалогът да бъде още в събота и са получили ответното единодушие. За финален път Байдън и Путин разговаряха по телефона в края на 2021 година, още веднъж поради напрежението към границите на Украйна и скупчването на съветски войски в района. 

В петък държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен предизвести, че Русия може да реализира инвазия в Украйна до дни, като позволи, че това може да се случи и по време на Олимпиадата в Китай (т.е. преди 20 февруари). 

Съединени американски щати и Англия публично предизвестяват своите жители да изоставен територията на Украйна неотложно поради заплахата от директно експлоадиране на война. 

Politico цитира свои източници, съгласно които Джо Байдън е предизвестил съдружниците от НАТО за вероятно съветско нахлуване над Украйна на 16 февруари. По данните на изданието той е дал тази информация по време на онлайн-разговори с представители на Европейски Съюз, НАТО, Канада, Франция, Германия, Италия, Англия, Полша и Румъния. 

Русия в това време стартира учения на Черноморския си флот към полуостров Крим, в което ще вземат участие над 30 кораба наоколо до териториалните води на Украйна. 

" РИА Новости " също оповестява за това, че сътрудници на съветските консулства и дипломати напущат Украйна, като цитира " осведомен източник ".

От своя страна, Министерството на външните работи на Русия разказва предизвестията на Вашингтон като " нервност на Белия дом " (по думите на Мария Захарова). 

В публично известие на Министерство на външните работи на Русия се твърди, че има " сговор сред западните страни и медиите за нагнетяване на изкуствено напрежение към Украйна посредством всеобщо и координирано стартиране на лъжлива информация ". 

Съединени американски щати и Европейски Съюз неведнъж предизвестяват Москва, че в случай че бъдат подхванати военни дейности на територията на Украйна, ще се стигне до тежки наказания по отношение на съветската страна. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР