Американският президент Джо Байдън днес е казал на турския си

...
Американският президент Джо Байдън днес е казал на турския си
Коментари Харесай

Байдън към Ердоган: Признавам арменския геноцид

Американският президент Джо Байдън през днешния ден е споделил на турския си сътрудник Реджеип Ердоган, че има намерение да признае кланетата на арменци в Османската империя през 1915 година за геноцид, оповестиха източници, осведомени с телефонния диалог сред двамата, предадоха международните организации.

Признаването на геноцида ще нанесе евентуален спомагателен удар на към този момент обтегнатите връзки сред Съединени американски щати и Турция, които са съдружници в НАТО.

Отдавна предстоящият телефонен диалог сред двамата водачи се състоя повече от три месеца след встъпването в служба на Байдън на 20 януари, закъснение, което към този момент се преглежда като проява на умишлена необщителност към Ердоган, който се радваше на близки връзки с някогашния американски президент Доналд Тръмп.

Разговорът сред Байдън и Ердоган се състоя ден преди арменския Ден на възпоминанието, когато се чака Байдън да се отклони от деликатно дефинираните през десетилетията изказвания на Белия дом, които описваха събитията през Първата международна война като " Мец Йегерн " ( " Голямо зло " ).

Но нито в известието на Белия дом за диалога, нито в това на турското президентство се загатва този въпрос.

В изказването на Белия дом се споделя, че двамата водачи са се договорили да се срещнат в коридорите на срещата на високо ниво на НАТО през юни, с цел да беседват по-обстойно за двустранните връзки.

В изказването на президентството в Анкара се показва, че двамата водачи са били единомислещи за стратегическия темперамент на двустранните връзки и за смисъла на взаимната работа за създаване на по-добро съдействие по въпроси от съвместен интерес.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР