Американският посланик в Букурещ Адриан Цукерман оцени днес решимостта на

...
Американският посланик в Букурещ Адриан Цукерман оцени днес решимостта на
Коментари Харесай

Румъния първа се въоръжава с ракетните системи ХИМАРС

Американският дипломат в Букурещ Адриан Цукерман оцени през днешния ден решимостта на Румъния да укрепи отбранителния си потенциал посредством покупката на съвременна техника за осъществяването на поетите по отношение на съдружниците й задължения и за гарантиране на националния суверенитет и сигурността в източния фланг на НАТО, съобщи Аджерпрес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Само след няколко месеца Румъния ще получи своите артилерийски ракетни системи с висока подвижност (ХИМАРС) (High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) и ще стане първата съюзничка от НАТО, която ще разположи на територията си това съоръжение (...) По този метод посредством внедряването на системата ХИМАРС в отбранителната си тактика, Румъния ще укрепи позицията си на поръчител на сигурността на Европа, на източната граница и в басейна на Черно море ", уточни американският посланик.

Той добави, че новата покупка на системата за противовъздушна защитата ХИМАРС добавя стратегиите за съоръжение и рационализация на румънската войска, като напомни и предходните покупки на изтребители Ф-16 и ракетни системи " Пейтриът ".

" Съединени американски щати признават ролята на Румъния като главен съдружник в зоната на Черно море и в източния фланг на Европа и регистрират обстоятелството, че тя ще продължава да развива отбранителния си потенциал с непрекъснат темп ", добави още Цукерман, като подсети, че Румъния и Съединени американски щати имат 10-годишен проект за съдействие, въз основата на който ще продължат да обезпечават нужните военни запаси и подготовка.

Над 130 румънски и американски военни с 30 механически средства участваha през днешния ден в взаимното румънско-американско учене " Rapid Falcon ", проведено от щаба на румънските сухопътни сили и командването на американските сухопътни сили в Европа.

Учението, включващо артилерийски стрелби с американските системи ХИМАРС и с румънските ЛАРОМ, се организира във въздушната база " Михаил Когълничану " и полигона " Капу Мидия ".

Румънският министър председател Лудовик Орбан, който също участва на събитието, съобщи, че защитата и сигурността съставляват " значим приоритет " за държавното управление и увери, че ще бъде обезпечено финансиране за продължение на стратегиите за съоръжение на армията.

Той уточни, че румънските сухопътни сили ще получат първата система ХИМАРС следващата година.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР