Американският посланик в Босна и Херцеговина Майкъл Мърфи осъди остро

...
Американският посланик в Босна и Херцеговина Майкъл Мърфи осъди остро
Коментари Харесай

САЩ: Додик е заплаха за сигурността и стабилността на Балканите

Американският дипломат в Босна и Херцеговина Майкъл Мърфи осъди остро апелите на проруския водач на босненските сърби, Милорад Додик, за основаване на „ Велика Сърбия “.

Мърфи реагира на неотдавнашните апели на президента на сръбския ентитет Република Сръбска в БиХ, Милорад Додик, за смяна на границите в района на Западните Балкани и образуване на „ Велика Сърбия " с всички сърби в една страна, заявявайки, че апелите му са " опасност за сигурността и стабилността на района ".

Посланикът акцентира, че Додик рискува бъдещето на жителите на районен съд в рискова игра на ескалация и неистини. Мърфи е безапелационен, че не интернационална интрига, а Додик, заплашва районен съд, както и демократичното и проспериращо бъдеще на нейните жители.

" Съединените американски щати са непоколебими в уговорката си към Босна и Херцеговина (БиХ), нейната териториална целокупност, суверенитет и мултиетнически темперамент. Политиките ни не са антисръбски, не са антибошняшки и не са антихърватски. Съединените щати са изрично и безусловно про-Босна и Херцеговина. Това е по този начин, откогато Съединените щати за първи път признаха Босна и Херцеговина, и е отразено в многомилиардните ни вложения в тази страна през последните 30 години. Президентът на Република Сръбска Милорад Додик обаче е единствено про-Додик и не зачита никого другиго, в това число жителите на Република Сръбска ", се споделя в известието.

" Неотдавнашните безразсъдни изказвания на Додик, призоваващи за катурване на националните граници в Западните Балкани, с цел да се сътвори единна сръбска страна, демонстрират това ясно. Те освен дестабилизират Босна и Херцеговина, само че и заплашват сигурността и стабилността на района. Тази ескалация идва вследствие на продължителна акция от дестабилизираща изразителност и дейности, ориентирани към подкопаване на Дейтънското спокойно съглашение и страната БиХ. Додик блокира държавното управление, заплашва мира и се стреми да изнудва или тормози другите политически водачи на страната и интернационалната общественост, вместо да взе участие в добросъвестните договаряния и компромиса, нужни за приемане на промените, нужни за приближаване на жителите до Европейския съюз. В Република Сръбска Додик работи, с цел да отнеме на жителите техните съществени права и свободи, като независимост на печата, словото и събранията, с цел да се защищити от рецензия и отговорност. " - установи американската страна.

Посланик Майкъл Мърфи акцентира тъжния факт е, че съвсем 18-те години на власт на Додик са дали доста малко за народа на Република Сръбска.

„ Нека стартираме с обстоятелството, че популацията, което той твърди, че пази, понижава. Жителите на Република Сръбска всеобщо напущат Босна и Херцеговина. Цели фамилии заключават, че построяването на живот в Република Сръбска не е стопански допустимо или политически несъмнено. Самоизчисляват, че до 2028 година Република Сръбска ще има потребност от сред 20 000 и 30 000 задгранични служащи, с цел да компенсира възходящия дефицит на работна ръка. Това приключване на мозъци ще подкопае икономическото развиване. Ако свиването на районен съд е задачата на Додик, той съумява. “ - изяснява Мърфи.

Бюджетът на районен съд е в недостиг от години, само че най-лошото занапред следва, означи американския дипломат. През първите девет месеца на 2023 година държавното управление на районен съд е заело почти 308 милиона $ в дълготраен дълг на вътрешните пазари при рекордно високи лихвени проценти. Правителството на районен съд е поело и различен вътрешен и външен дълг по непрозрачни способи. Накратко, Додик слага непостижима финансова тежест върху бъдещите генерации.

„ Дори до момента в който Додик се занимаваше с необуздани заеми, той и неговото държавно управление трябваше да забавят обществените заплати и обществените помощи заради дефицит на финансиране. В доста случаи средствата са били взети от общините за покриване на дефицити на равнище единици, лишавайки локалните водачи от ресурсите, от които се нуждаят, с цел да поддържат своите гласоподаватели и да им дават съществени услуги. Нито едно от тези дейности не отразява угриженост за благосъстоянието или бъдещето на жителите на Република Сръбска “, отбелязва дипломат Мърфи. „ Додик не желае да разисква своето ръководство, финансови и други неуспехи, или къде са отишли всички бюджетни пари и заемни средства, или по какъв начин той и хората към него са съумели да натрупат своето благосъстояние, в това число безбройните си притежавани парцели – върху заплатата на държавен чиновник в районен съд – до момента в който средностатистическите жители се борят да изградят бъдеще за себе си и фамилиите си. Вместо това той желае да разиска актуалните си правни несгоди и желае хората от Република Сръбска да повярват, че те са разследване от необятен, антисръбски и анти-РС интернационален скрит план. “

Н. Пр. Майкъл Мърфи акцентира, че действителността е по-прозаична: „ Правните проблеми на Додик са дело на самия него: те са резултат от неговите продължителни офанзиви против Дейтънското спокойно съглашение и институциите на държавно равнище на Босна и Херцеговина. Додик обществено провокира правоприлагащите и правосъдните институции на държавно равнище да го проверяват, като даже сподели, че ще подаде тъжба против себе си. Додик знаеше тъкмо какво прави на 7 юли, когато подписа противозаконния и противоконституционен закон, подкопаващ решенията на висшия представител, и в този момент той е изправен пред следствията. Ако Додик е жертва, както той твърди, той е жертва на личната си неприятна преценка и егоистични дейности. “

" Додик твърди, че неговите гласоподаватели желаят той да унищожи Босна и Херцеговина и да отбрани Република Сръбска от мислени врагове. Не съм склонен ", прибавя посланикът.

" Вярвам, че всички жители на Босна и Херцеговина желаят това, което хората по света желаят за себе си и фамилиите си: да живеят в страна, в която политически водачи и държавни институции работят за тях при цялостна прозрачност; където способността на човек да работи и да успее зависи не от това кого познава, а от личните му таланти; и където върховенството на закона образува главната основа на обществото. Те не желаят да живеят на място, където главните им права и свободи са лимитирани или където техните налози се употребяват за обогатяване на дребен политически хайлайф, а не в интерес на техните общности. Народът на Босна и Херцеговина желае да се радва на устойчиво и проспериращо бъдеще в евроатлантическите институции. Това не е пътят, по който върви Милорад Додик. Той се отвръща от Европа и просперитета, който предлага, и вместо това прегръща полезностите на автокрацията, както и бедността, която идва с нея. Той рискува бъдещето на жителите на районен съд в рискова игра на ескалация и неистини. Накратко, Додик, а не интернационална интрига, заплашва районен съд, както и демократичното и проспериращо бъдеще на нейните поданици. " - добавя той.

В изказването на Майкъл Мърфи се споделя още, че Съединени американски щати няма да стоят безучастни, до момента в който, Додик и неговите политически доближени се пробват да раздерат тъканта на Босна и Херцеговина, да дестабилизират страната и района и да попречват напредъка на БиХ към Европейски Съюз:

„ Решени сме да защитим суверенитета, териториалната целокупност и мултиетническия темперамент на Босна и Херцеговина. Ние ще продължим да стоим до жителите и институциите на тази страна и да държим виновни тези, които са корумпирани или вземат участие в дестабилизиращи, анти-дейтънски действия. Съединените щати остават другар и сътрудник на всички хора в Босна и Херцеговина. “ /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР