Американският подполковник от резерва Робърт Силър разказал пред портала The

...
Американският подполковник от резерва Робърт Силър разказал пред портала The
Коментари Харесай

Летец от американските ВВС разказал за рисковани маневри на „Фантом” около Ту-95

Американският подполковник от запаса Робърт Силър разказал пред портала The Aviationist по какъв начин американски изтребители-прехващачи през 1970-те години изпълнявали фигури от комплициран пилотаж паралелно със руски стратегически бомбардировачи. Ресурсът разгласил снимка, на която е сниман руски бомбардировач Ту-95 и прехващач F-4 Phantom II в миг на осъществяване на „ тоно” – въртене към надлъжната ос с минаване през гръбно състояние и опазване посоката на полета. Фигурата е обикновена и безобидна, извършва се са 2-3 секунди.

Снимката е правена от втори „ Фантом”, летящ наоколо. Силър, по това време бил щурман-оператор на системите за въоръжение, твърди, че точно той е направил фотографията.

Епизодът станал в края на 1973 година покрай Исландия. Според Силър, по това време американските Военновъздушни сили приблизително два пъти седмично прехващали „ Мечки” (Bear по кодификация на НАТО). Обикновено това ставало в петък и неделя, когато руските самолети прелитали с образователна цел от Мурманск до Куба.

„ Ние наричахме тези полети развлекателни. Като предписание ние правехме „ тона” по молба на руските екипажи. Те ни подаваха сигнал, когато желаеха, ние да им осъществим трик, и те също ни фотографираха” – си спомня Силър.

Подполковник акцентира, че маневрата не представлявала никаква заплаха за никого. Освен това в тези години „ студената война” позатихнала и връзките сред военните се подобрили, добавил той.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР