Американският писател и един от създателите на комиксите Марвъл“ Стан

...
Американският писател и един от създателите на комиксите Марвъл“ Стан
Коментари Харесай

Почина съоснователят на комиксите Марвъл“ Стан Лий

Американският публицист и един от основателите на комиксите „ Марвъл “ Стан Лий умря на 95-годишна възраст. Стан Лий е измежду " бащите " на супергерои като Спайдърмен, Железният човек, Екс Мен, Хълк и доста други.

 © Българска телеграфна агенция
Като публицист и редактор Стан Лий е в основата на това комиксите на „ Марвъл “ да се трансфорат в колоса на развлекателната промишленост, който са през днешния ден. Заедно с художниците Джак Кърби и Стив Дитко по това време той основава едни от най-емблематичните за поп културата облици, които забавляват няколко генерации до през днешния ден, когато стават основа на десетки касови кино продукции.

Стан Лий е прочут с дълбочината, която придава на комиксовите си персонажи, както самият той споделя в изявление за NPR:
Реших, че ще е занимателно да научим повече за персоналните им животи, за характерите им, да покажем, че са освен „ супер “, само че и хора.
Това са прехвърлящият се през постройките на Ню Йорк младеж Спайдърмен, мускулестият Хълк, мутантите Екс мен, братята по орис Фантастичната четворка, милионерът плейбой Железният човек.
 През 2008 година получава американската премия за изкуства, връчена му от президента Джордж Буш През 2008 година получава американската премия за изкуства, връчена му от президента Джордж Буш © Българска телеграфна агенция
През последните 10 години филмите с героите на Лий се трансформират в същински холивудски шлагер, като генерират над 20 милиарда $ доходи. Последният филм от поредицата „ Отмъстителите “ завоюва над 1,5 милиарда $ в международен мащаб.

„ Най-ценното му завещание са освен героите, които основава, само че и методът, по който той оказва помощ да се построи културата на комикса, която сега има немаловажна роля “, споделя пред Ройтерс специалистът по поп просвета Робърт Томпсън от Университета в Сиракуза.

Стан Лий е роден в Съединени американски щати през 1922 година в фамилията на имигранти с еврейски генезис от Румъния. Започва работа като редактор на комикси в студиото, което по-късно ще се трансформира в „ Марвъл “. Години наред той основава опростени крими и хорър истории, ориентирани към младата аудитория. На 40 години той взема решение да се откаже от основаването на комикси, само че брачната половинка му го разубеждава.

Той остава запомнен и с това, че по този начин и не става богат от компанията, която основава. Приживе, обаче, назовава себе си " най-щастливия несретник на света ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР