Американският оператор на петролопроводи Colonial Pipeline Co. (Колониъл пайплайн) е

Американският оператор на петролопроводи Colonial Pipeline Co. (Колониъл пайплайн) е ...

Откуп от 5 млн. долара е платил на хакерите американският петролопровод


Американският оператор на петролопроводи Colonial Pipeline Co. ("Колониъл пайплайн") е платил близо 5 милиона долара на хакерската група DarkSide ("ДаркСайд") въпреки заявленията, че не възнамерява да дава откуп за възстановяването на работата на най-големия тръбопровод за пренос на горива в САЩ. Това съобщиха авторитетни медии като "Блумбърг", "Ню Йорк таймс", телевизия СиЕнЕн и "Уолстрийт Джърнъл" в петък.

Според тях компанията, която бе принудена да спре работа заради зловреден софтуер, е платила откупа в непроследима криптовалута часове след атаката. Това подчертава огромния натиск, на който е подложена да възстанови транспорта на бензин и самолетно гориво до големи градове по Източното крайбрежие, отбелязват източниците.

Според трети източник представители на правителствените служби знаят, че "Колониъл пайплайн" е направила плащането.

Самият оператор заяви, че няма да коментира информацията. Съобщи обаче, че ще възстанови напълно работата си до края на деня.

Заради спирането на работата на 8900-километровата мрежа, която обичайно пренася по 2.5 млн. барела дневно или 45 на сто от количествата в страната до Източното крайбрежие, цената на бензина в САЩ на дребно достигна рекордно високо равнище от 2014 г., съобщи на сайта си Американската автомобилна асоциация.

Източник: mediapool.bg