Американският народ иска стабилна демокрация, а Доналд Тръмп със своите

...
Американският народ иска стабилна демокрация, а Доналд Тръмп със своите
Коментари Харесай

Весела Чернева: Американците искат стабилна демокрация, а Тръмп е заплаха за нея

Американският народ желае постоянна народна власт, а Доналд Тръмп със своите дейности сложи под въпрос демократичния развой. Демокрацията е ранима и би трябвало да бъде опазвана всеки ден от политиците и медиите, които популяризират неистини. Това съобщи в изявление за БГНЕС Весела Чернева от Европейския съвет по външна политика.

Тя разяснява обстановката на Капитолия, където последователи на отиващия си президент нахлуха в постройката на Конгреса, с което провокираха безпорядък и вълнения, при които починаха 4 души и десетки бяха ранени и задържани.

„ Американското общество е доста разграничено след 4 години Тръмп, даже медиите към този момент не са общи. Хората, които не престават да считат, че той е бранител на дребния човек се подведоха под неговите изказвания, че изборите са фалшифицирани и станаха инструмент на една борба за власт, в която той няма по какъв начин да победи ", означи Чернева.

„ Нахлуването в Капитолия сложи демократичния развой под въпрос. Самият избор на Тръмп е резултат от избори, само че той самият в този момент не желае да признае свободните избори, които е изгубил. За да може демократичната игра да продължи, всички участници би трябвало да имат вяра в нея ", разяснява Чернева. Според нея Тръмп към този момент е осъзнал загубата си. Свидетелство за това е изказването, че предаването на властта на 20 януари ще протече спокойно.

Весела Чернева се надява, че последните трагични събития ще бъдат онази тревога, която ще накара американците да се разсънят и да кажат „ ние отидохме прекомерно надалеч ".

„ Няма да се учудя, в случай че той бъде измамен под правосъдна отговорност освен за подстрекателството нощес, само че и поради изтеклия диалог за изборите в Джорджия, където видяхме, че той подканва към имитация на 12 000 гласа. Изборите там демонстрираха, че Тръмп в действителност губи, в това число и един подобен щат, който е републикански по традиция и губи точно поради това, че не взе участие по разпоредбите на демократичния развой ", сподели тя.

Сблъсъците от нощес са отблъснали огромна част от републиканците от идеята на сегашния собственик на Белия дом.

„ Много ще е значимо какво ще се случи в Републиканската партия от тук нататък. Лидерът на републиканците в Конгреса Мич Макконъл произнесе тирада в отбрана на демокрацията и срещу Тръмп, която в действителност беше сигнал, че те ще се оттласнат от него през идващите седмици и месеци. Колкото по-бързо изплуват от това тресавище, в което се намират сега, толкоз по-бързо ще забравим за този епизод, най-малко в неговите пикантни елементи, на които сега сме очевидци. Но ще остане урока за това, че демокрацията е ранима, че е нежна и би трябвало да бъде опазвана всеки ден от политиците и медиите, които не могат да си разрешат да популяризират погрешни обстоятелства, откровени неистини ", съобщи Чернева.

За нея случилото се в Съединени американски щати е урок и за нашите общества, където имаме проблем с медиите по сходен метод.

„ Имаме ли ние един Мич Макконъл, който да излезе срещу своя партиен водач и да каже: това са правилата на демокрацията, които би трябвало да пазиме ", приключи Весела Чернева.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР