Американският министър на отбраната Лойд Остин каза днес пред Конгреса,

...
Американският министър на отбраната Лойд Остин каза днес пред Конгреса,
Коментари Харесай

Американският военен министър: Колапсът на афганистанската армия ни изненада

Американският министър на защитата Лойд Остин сподели през днешния ден пред Конгреса, че неочакваният колапс на афганистанската войска е заварил Пентагона неопитен. Той призна неправилните преценки в най-дългата война на Америка, в това число във връзка с корупцията и ниския военен дух в редиците на афганистанската армия, съобщи Ройтерс.

" Фактът, че афганистанската войска, която ние и нашите сътрудници обучавахме, просто се разпръсна, в доста случаи даже без един единствен изстрел, изненада всички ни ", сподели Остин пред комисията по защита в Сената.
" Би било непочтено да твърдим нещо друго ", добави той.

Изказването на Остин сложи началото на двудневни чувания, които се чака да бъдат едни от най-разгорещените в най-новата история на Съединени американски щати, засягащи безредния свършек на войната в Афганистан.
Комисиите по защита в Сената и Камарата на представителите ще проведат надлежно през днешния ден и на следващия ден чуванията, на които републиканците се надяват да концентрират вниманието върху това, което виждат като неточности на държавното управление на президента Джо Байдън, направени в края на траялата две десетилетия война.

Остин похвали американските военни, които помогнаха да бъдат изведени 124 000 афганистанци от страната, интервенция коствала живота на 13 американски военнослужещи и на десетки афганистанци при самоубийствения атентат до летището в Кабул.

" Дали интервенцията бе съвършена? Разбира се, че не ", сподели Остин, споменавайки обезверените афганистанци, които починаха до момента в който се опитваха да се качат на американски боен аероплан или убитите цивилни при последния удар с дрон на Съединени американски щати в Афганистан, оказал се трагична неточност.

Много от най-тежките въпроси по време на чуванията могат да бъдат заложени на ръководителя на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили военачалник Марк Мили и на генерала от морската пехота и шеф на централното командване на Съединени американски щати Франк Маккензи, отбелязва Ройтерс.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР