Американският милиардер Илон Мъск коментира ситуацията с отказаното включване на

...
Американският милиардер Илон Мъск коментира ситуацията с отказаното включване на
Коментари Харесай

Илон Мъск обясни отказа да пусне Starlink над Крим със санкциите срещу Русия

Американският милиардер Илон Мъск разяснява обстановката с отказаното включване на Старлинк над Крим предишното лято, до момента в който приказва онлайн на софтуерната конференция All-In Summit.

" Причината, заради която (Starlink) беше изключена, в действителност в началото беше, че Съединените щати постановиха наказания против Русия. Санкциите включват Крим и не ни е разрешено да пуснем връзката “, съобщи Мъск.

Според него настояването от украинските управляващи е пристигнало " безусловно измежду нощ “. " Всъщност те желаеха да участваме в огромна военна акция “, означи Мъск, сравнявайки сходен бойкот с японската офанзива против Пърл Харбър през декември 1941 година Той увери, че " щеше да включи [Starlink в Крим], в случай че беше получил съответната инструкция от президента на Съединените щати “ Джо Байдън.

На 12 септември излезе книгата на американския биограф Уолтър Айзъксън за Мъск. В него се излага история, публикувана преди този момент от американските медии за това по какъв начин през 2022 година той краткотрайно е изключил Starlink в Крим, с цел да не може украинската войска да я употребява за бойкот против Черноморския флот на съветския флот. По-късно Мъск посочи, че не е изключил системата в последния миг преди офанзивата – тази опция е била блокирана в началото.

Американският сенатор демократ от Масачузетс Елизабет Уорън изиска следствие на SpaceX, откакто Илон Мъск отхвърли настояването на Украйна. Призивът й беше подсилен от ръководителя на сенатската комисия по въоръжените сили, демократа Джак Рийд.

Ръководителят на Главното разследващо ръководство на Министерството на защитата на Украйна Кирил Буданов съобщи, че украинската войска употребява терминали за връзка със Starlink по цялата фронтова линия. В същото време, съгласно него, " за известно време " тази мрежа не е работила в региона на Крим.

Инфо: Агенция „ Фокус “

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР