Американският миилардер Стив Уин извади от участие в търг принадлежащия

...
Американският миилардер Стив Уин извади от участие в търг принадлежащия
Коментари Харесай

Милиардер повреди картина на Пикасо


Американският миилардер Стив Уин извади от присъединяване в търг принадлежащия му автопортрет на художника Пабло Пикасо (1881-1973) "Моряк", с цел да бъде реставриран.

Платното бе изложено в аукционната къща "Кристис" (Christie's) в Ню Йорк за 70 милиона $, заяви в неделя организация Блумбърг.

Според информацията платното е било развалено предишния петък, не се разкриват детайлности за случилото се. Агенцията припомня, че през 2006 година Уин самичък повреди друга картина на Пикасо. Причина е болестта, което се отразява на периферното зрение на милиардера. Като показвал картината на свои другари в офиса си в Лас Вегас, инцидентно блъснал платното с лакът, като пробил в него дупка.

След реставрацията цената на картината се срина от 139 до 85 милиона $. Това накара Уин да подаде иск против застрахователите - лондонската "Лойдс" (Lloyd’s) През 2013 огромният американски финансист Стивън Коен купи тази картина от Уин за 155 милиона $.

През февруари Уин се отдръпна от поста отпред на веригата казина Wynn Resorts. Повод за това стана обява в "Уолстрийт джърнъл" от 26 януари в която го обгърнаха в полов тормоз.

Според някои оценки на специалисти Пикасо е рекордьор по сума, изплатена за цяла картина, излагана на търг. Така да вземем за пример неговата работа "Алжирски дами, версия О" да 2017 е най-скъпото произведение на изкуствот. На 11 май 2015 година то бе продадено за 179,4 милиона $. Купувачът беше някогашният катарски министър председател Хамад Бен Джасим бен Джабар ал Тани.

Рекордът бе обичай предходната година, когато "Спасителя на света" на Леонардо бе продадена за 450 милиона $. /БГНЕС, ТАСС

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР