Американският космически апарат „Осирис-Рекс“ намери следи от вода на астероида

...
Американският космически апарат „Осирис-Рекс“ намери следи от вода на астероида
Коментари Харесай

Космическият апарат „Осирис-Рекс“ намери следи от вода на астероида Бену


Американският галактически уред „ Осирис-Рекс “ откри следи от вода на метеорита Бену, заяви НАСА, представена от БГНЕС и ТАСС. Става дума за „ хидросъдържащи минерали “, посочи Еми Саймън, теоретичен помощник към Центъра за галактически полети „ Годард “ в Грийнбелт, щата Мериленд. Това институция влиза в структурите на НАСА и дружно с още няколко американски научни центрове взе участие в реализацията на плана „ Осирис-Рекс “.

За съществуването на вода на метеорита свидетелстват „ данните, събрани от два спектрометри “ на автоматизираната станция „ Осирис-Рекс “. Тези принадлежности са разкрили съществуването на хидроксили, или водни останки, съобщи американското галактическо ведомство. Специалистите счита, че хидроксили има на всички места по метеорита. Това значи, че, евентуално, в миналото в предишното вода е имало на по-големия астрономически обект, от който се е откъснал Бену, прецизираха от НАСА.

Сондата „ Осирис-Рекс “ е изстреляна в космоса през септември 2016 година Тя е снабдена с няколко прибора, в това число фотокамери, спектрометри и лазерен алтиметър. Апаратът е минал 2,2 милиона км и на 3 декември се е доближил до метеорита Бену на 19 км. НАСА възнамерява да вземе проби от почвата на метеорита с помощна на ръка, снабдена със особено пневматично устройство. Учените се надяват да съберат от 60 грама до 2 кг астероидна почва.

Една от основните цели на плана е приемане на нови данни за градежа и състава на метеорита, представляващ евентуална опасност за нашата планета. По-късно тези сведения могат да бъдат употребявани за организирането на специфични задачи за попречване на астероидни закани. Предполага се, че почвената проба ще бъде взета в средата на 2020 година А завръщането на Земята на сондата е планувано за 2023 година

Очаква се, че почвеният разбор ще помогне на учените по-добре да схванат по какъв начин е протекло образуването на Слънчевата система. Бену е с диаметър към 550 метра и се върти към Слънцето. Астрономите го причисляват към Аполони – метеорити, чиято орбита пресича орбитата на Земята. Вероятността от конфликт с него е 1 към 4000. Неговото рухване на Земята би се равнявало на детонация с мощ 2700 мегатона. „ Осирис-Рекс “ е един от трите апарата, основани от специалистите на НАСА за задачи в далечния космос по програмата „ Нови хоризонти “.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР