Американският континент е дом на множество пирамиди. Някои от тях

...
Американският континент е дом на множество пирамиди. Някои от тях
Коментари Харесай

Великата пирамида в Чолула

Американският континент е дом на голям брой пирамиди. Някои от тях са много известни, други пък са обгърнати в тайнственост. Въпреки че е приета в Книгата на Гинес за най-голяма пирамида в света, тази в Чолула остава измежду незнайните.

Разбира се, би трябвало да се спомене, че под „ най-голяма “ се има поради с максимален размер, чиято стойност при Чолулската пирамида е 4.45 млн. кубични метра. За съпоставяне, Великата пирамида в Гиза е 2.5 пъти по-висока, само че размерът ѝ единствено 2.5 млн. кубични метра.

 Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Великата пирамида в Чолула се намира тъкмо отвън Пуебла – четвъртият максимален град в днешно Мексико. Огромната постройка е издигната в чест на Кецалкоатл, който се явява едно от най-важните божества в мезоамериканския мавзолей. В предколумбийския интервал Чолула е бил огромен град и набожен център в планинската част на Мексико.

Има теории, че Великата пирамида в Чолула е издигната и за укротяване на близката вулканична планина Попокатепетл. Някои от контурите на планината са изобразени в дизайна на пирамидата, а другото ѝ неслучайно е Тлачиуалтепетл, което значи „ планина, направена от човек “.

Строежа на храма е почнал през II век прочие н.ел и е минал през няколко стадия. Смята се, че най-ранната форма на пирамидата е приключена по същото време като пирамидите в Тетиуакан –  различен значим град в Мезоамериака, намиращ се на към 100 километра северозападно от Чолула. В  идващите епохи пирамидата в Чолула „ пораснала “, тъй като строители непрекъснато правели добавки.

 Олтар наоколо до Великата пирамида, в който са открити главите на две деца. Justin Ames Олтар наоколо до Великата пирамида, в който са открити главите на две деца. Justin Ames

В последна сметка градът е превзет от ацтеките, а по-късно от испанците. През 1519 в Чолула идва Ернан Кортес, а пирамидата към този момент приличала на натурален рид. Великата постройка е преоткрита едвам през XX век. През 1910 управляващите в Мексико решили да строят лечебно заведение за психичноболни в основата на пирамидата. Чак след започването на изкопните работи, станало ясно, че „ естественият рид “ крие антична пирамида.

 Една от забавните находки в пирамидата - стенна живопис, наименуван Една от забавните находки в пирамидата – стенна живопис, наименуван Пияниците.

Започнали археологически разкопки и навътре в Чолулската пирамида е открита 8-километрова мрежа от тунели. Днес тези тунели са отворени за гости и оферират невероятната опция да се следят всички процеси от построяването на голямата пирамида.

В последна смета, тъкмо неизвестността на Чолулската пирамида я е запазила толкоз дълго във времето.

Ancient Origins

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР