- Американският институт за изучаване на войната казва, че сега

...
- Американският институт за изучаване на войната казва, че сега
Коментари Харесай

Командирът на батальон ”Свобода” в Донбас Петър Кузик: Караха насила руските войници към картечниците ни

- Американският институт за проучване на войната споделя, че в този момент Русия приготвя атака против Бахмут и Северск в Донецка област. Такава ли е и вашата информация? А можете ли да кажете каква ще бъде тази атака?

- Много огромни загуби претърпяха руснаците, когато щурмуваха Рубижне. И в този момент би трябвало да докарат нови запаси. Тактиката не се трансформира. Налагат артилерийски гнет. Те стрелят с артилерия съвсем безсистемно.

- Същият институт споделя, че съветската атака надали ще бъде сполучлива. Какво мислиш?

– Знам, че на окупатора ще му бъде доста мъчно тук, тъй като офанзивите им предходните дни бяха отблъснати. Може би това се дължи на обстоятелството, че те имат доста унищожени единици и нови войски към момента не са пристигнали. Или може би просто, тъй като капацитетът им пада.

- Британското разузнаване твърди, че съветските войски най-сетне са съумели да открият ефикасна връзка в Донбас. Забелязахте ли промени в връзката?

- Да, и това, за жалост, също е правилно. Къде имат преимущество: в броя на танковете, в броя на артилерийските оръдия и боеприпасите. И връзката сред наблюдаващите на UAV (безпилотни летателни апарати) и стрелците. Те знаят, че това е тяхното преимущество. Те схващат, че имат преимущество в броя на танковите и артилерийските цеви. И това е единственото им преимущество и те го употребяват интензивно.

Според мен еволюцията на украинските противобатарейни системи се развива доста по-бавно, в сравнение с бих желал. Но очевидно пораства. Видяхте в Северски Донец по какъв начин се унищожава тяхната артилерия, въпреки и не с доста бързи темпове, само че доста дейно. Сега тези проценти се усилват. Ако тези темпове могат да се запазят, това ще бъде повратна точка.

- Как другояче бихте обяснили обстановката на фронта като цяло?

– Тежко е! Не можехме да подадем главите си от скривалището. Но нашите бойци към този момент са привикнали с това. Настроението ни е такова, че чакаме заповед за офанзива. Винаги ни е мъчно да напущаме украинските градове, да отстъпваме. Нещо повече, изказванието, че Донецка и Луганска област поддържат съветската окупация, не е правилно.. Населението е проукраинско и поддържа украинската войска. Освен това украинската войска става все по-силна всеки ден.

- Има ли задоволително оръжия, с цел да атакувате?

– Има, само че е сериозно малко. Унищожаваме командните центрове на нашествениците, складовете за муниции, унищожаваме батериите им, само че имаме потребност от повече оръжия, доста повече. Готови сме да чакаме колкото би трябвало, ще оцелеем, давам ви дума. Ще издържим колкото би трябвало. Няма суматоха, частите са доста ядосани, тъй като би трябвало да се отдалечим от украинските градове. И всеки желае да върне тези градове назад. Не приказвам единствено за моите отдели, аз приказвах с сътрудници от сродни отдели: всички имат еднообразно въодушевление. Всички схващат, че би трябвало да потърпиш малко, да стиснеш зъби и тогава да продължиш напред.

– Какви са загубите на украинската войска в боевете за Донбас?

- Искам да ме разберете вярно. За мен загубите на украинската войска и моите елементи са пагубни. Но статистически са доста по-ниски от тези на окупаторите. Но качеството на един украински боец, неговият живот коства доста повече от хилядите животи на окупаторите, тъй като от наша страна има хора, които умишлено пазят родината си, страната си. И от страна на окупатора също са хора, разбирам, само че нямам усеща към тях. Стойността им за мен е нулева.

Аз съм полеви пълководец, персонално съм бил очевидец по какъв начин принудително караха съветските бойци пред картечници. Те залягаха, а командирите им ги подвигнаха за офанзива. Имат някакви периоди и наказания за неспазване на тези периоди. Но като цяло е безразсъдно да се нападат укрепени позиции в подобен порядъэк. И ние ги унищожихме всеобщо. Тяхното нахлуване буксуваше освен тъй като нямаха задоволително снаряди. Те се нуждаят и от попълване с жива мощ. Всеки ден те губят доста повече от нашите бойци.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР