Американският град Питсбърг, някогашен двигател на тежката промишленост, скоро ще

...
Американският град Питсбърг, някогашен двигател на тежката промишленост, скоро ще
Коментари Харесай

Градските ферми може да са спасението за американския Ръждив пояс

Американският град Питсбърг, бивш мотор на тежката индустрия, скоро ще приюти най-голямата градска плантация в Съединени американски щати, като част от наклонност за преобразяване на някогашни индустриални градове в зелени градини, както установяват последователи.

Градската плантация Hilltop Urban Farm ще бъде открита през 2019 година. Тя ще се простира на 23 акра (9 хектара) обработваема земя, където в миналото е имало жилища на хора с ниски приходи, на 3 км от центъра на града, описват проектантите. Освен селскостопанската земя, където локалните поданици ще отглеждат зимен грах и други пресни артикули и ще ги продават в локалната общественост, във фермата ще има овощна градина, младежко стопанство и стратегия за придобиване на умения. Най-накрая по хълмистия терен ще има пътеки.

Твърди се, че това е най-голямата градска плантация в народен мащаб, означи Арон Сукеник, началник на организацията Hilltop Alliance, която е отпред на самодейността. Земята просто си стоеше там, заградена и изглеждаща доста постапокалиптично, добави той.

След като в края на 19-и и началото на 20-ти век Питсбърг процъфтява като център на въгледобива, стоманодобива и индустрията, през 50-те години на предишния век градът е обиден от промишлен спад, а през идващия половин век популацията му понижава на половина. Оттогава, прераждайки се, огромният град си върна икономическата мощност, като здравният бранш размени индустрията в ролята на мотор.

И до момента в който всички региони в центъра, които можете да видите, в действителност съумяха да се преобразят, няколко квартала в покрайнините към момента не са претърпели такова възобновление, посочи Сукеник. Точно към тези квартали са ориентирани нашите старания, посочи той. Фермата, която е отворена за локалните поданици, ще спомогне да се доставя прясна храна в покрайнините, където постоянно липсват такива благоприятни условия, уточни Сукеник.

Сред градовете с население сред 250 000 и 500 000 души Питсбърг е с максимален дял хора, които са част от общности с " невисок достъп до супермаркети ", съгласно отчет на американското министерство на финансите от 2012 година. Местните деятели споделят, че южната част на Питсбърг, където ще бъде ситуирана фермата, изпитва остра потребност от супермаркети и търговци на свежа храна.

Промишленият Среден Запад

Градската плантация Hilltop въплъщава наклонност в градовете от така наречен американски Ръждив пояс или Средния Запад, разпрострян се от Детройт до Кливланд и Бъфало, където индустрията почина, разяснява Хедър Микулас, учител в региона на фермерството и храните към Penn State Extension, изследователското поделение на университета в Пенсилвания.

Просто има крах, толкоз доста крах в градовете от Средния Запад, изяснява тя. Виждаш отдавнашните поданици на кварталите, които са привикнали да намират мястото си в света, гледайки този крах, и си казваш: Можем да създадем нещо друго, можем да създадем нещо по-добро, прибавя Микулас, която е съавтор на отчета за изпълнимостта на плана за градската плантация Hilltop през 2014 година.

Някога честите " партизански " дейности се трансфораха в планове, по които се работи дружно с локалните управляващи, с цел да се обезпечат права върху земята и презониране, позволяващо тя да се употребява за селско стопанство, описа по телефона Микулас.

Общо терзание измежду градските ферми е това, че разчитат на финансова помощ, която в последна сметка се изчерпва, означи в диалог по телефона Стан Ърнст, учител по развиване на агробизнеса в университета в Пенсилвания. Парите - 9,9 милиона $ - за градската плантация Hilltop са обезпечени от фондации, най-много Henry L. Hillman Foundation. Търсете способи да работите сходно на компания, тъй че да можете да се надявате, че ще си осигурите известна резистентност, поучава Ърнст.

Все още няма всеобхватно национално изследване, което да мери доколко се е разраснало градското фермерство в Съединени американски щати, прецизира Майкъл Хем, учител по стабилно селско стопанство в Мичиганския университет.

В международен мащаб жителите на градовете обработват повърхност с размера на Европейския съюз, съгласно проучване от 2014 година, оповестено в списание Environmental Research Letters. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР