Американският гигант Google планира да поднови отново сътрудничеството си с

...
Американският гигант Google планира да поднови отново сътрудничеството си с
Коментари Харесай

Google планира да поднови работата с Пентагона

Американският колос Гугъл възнамерява да възобнови още веднъж съдействието си с Пентагона на софтуерната сцена, оповестява The New York Times, цитиран от Агенция " Фокус ". 

Tри години след всеобщия митинг на чиновниците на Гугъл и последвалото отдръпване от взаимна стратегия с военните за основаване на изкуствен интелект, който може да се употребява за задачите на ударите с дронове, компанията има намерение да взе участие в нов търг на Пентагона за даване на облачни изчислителни услуги, разкриват източници на вестника. 

По-рано американската войска се отхвърли от плана за облачни калкулации JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure) на стойност към 10 милиарда $ и с дълготрайност 10 години, за който се състезаваха Microsoft и Amazon. От Пентагона обясниха, че вградените в него характерности към този момент не дават отговор на актуалните условия. Точната сума на новото предложение на американските военни към момента не е известна, само че съгласно The New York Times планът ще бъде разчетен за половината от посочения нагоре интервал. 

Според изданието, новият софтуерен търг ще разреши на Гугъл да се върне в областта на военните контракти, които съперниците от Microsoft и Amazon се пробваха да овладеят в негово неявяване. Отбелязва се, че във вторник ръководителят на отдела за облачни технологии на Гугъл Томас Куриан се е срещнал с няколко високопоставени чиновници на Пентагона, в това число началника на щаба на Военновъздушни сили на Съединени американски щати Чарлз Браун. 

През октомври 2019 година Пентагонът разгласи Microsoft за победител в контракт за 10 милиарда $ за даване на услуги за отдалечени калкулации. През януари 2020 година Amazon изиска от съда да спре осъществяването на контракта в очакване на разглеждане на исковете на неговия началник Джеф Безос към тази договорка. Според компанията крайното решение е повлияно от позицията на Доналд Тръмп, тогава президент на Съединени американски щати, който гледа на създателя на Amazon Безос като на собствен политически съперник. На 13 февруари 2020 година американски съд постанови да се спре осъществяването на контракта. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР