Американският фондов пазар беше източник на огромни печалби, които започнаха

...
Американският фондов пазар беше източник на огромни печалби, които започнаха
Коментари Харесай

Свършиха ли добрите дни за възхода на Уолстрийт?

Американският фондов пазар беше източник на големи облаги, които започнаха да се осъществят единствено месец откакто в света беше оповестена пандемия от ковид. Основният показател S&P 500, който следи представянето на 500-те най-ликвидни акции на пазара, в началото пропадна с над 30% единствено в границите на 1 месец от средата на февруари до 20 март предходната година. Но по-късно бързо се изстреля „ към Луната “. Подкрепян от мощното показване на софтуерните компании, индикаторът записва рентабилност от 62% от дъното си на 20 март до края на 2020 година или към 16% по отношение на началото на същата година. Този прогресивен тренд продължава и до през днешния ден, като измежду моторите на растежа се причислиха и по-традиционни компании като огромните финансови играчи да вземем за пример. Само от началото на 2021 година S&P500 има покачване от 11%.

Специално от дъното, отбелязано на 23 март миналата година до 20 март тази година е най-хубавият едногодишен интервал на напредък на показателя – той се усили с близо 90%. През този 1-годишен интервал софтуерният показател Nasdaq набъбна с 112%, а индустриалният индикатор – с 88%.

Това не значи, че той е бил единствено и непрекъснато нагоре. През февруари и март 2021 година огромните софтуерни компании означиха промяна от 15%. Спад от 13% имаше и при акциите на енергийните компании. Отстъпление с 10% бе записано и при акциите  на по-малките, компании, които са следени от показателя Russell 2000.

Така че в този момент главният въпрос, който институционалните, а и частните вложители си задават е – Кога ще свърши бичият пазар?

Анализ на Си Ен Би Си демонстрира, че исторически видяно положителното показване на S&P 500 нормално продължава сред 4 и 10 години. Добрата вест е, че когато първата година от така наречен „ бичи пазар “ е мощна – това нормално значи, че възходящият тренд продължава по-дълго време.

Данните от последните 12 „ бичи “ пазара демонстрират, че когато оттласването от дъното е било бързо, трендът на облагите е траял по-дълго. Само 4 от последните 12 „ бичи “ пазара не са съумели да продължат над 1000 дни. Останалите 8 са траяли между  4 години (1957 г.) и близо 11 години (2009 г.). Данните сочат, че приблизително през първата година растежът е 38%, а през втората - 12%. 

„ Да, този път беше друго “, разяснява Сам Стовал, капиталов стратегист. „ Този път стопанската система беше наложително затворена. Но всички бичи и мечи пазари са действително основани по един или различен метод от човешката активност “, прибавя той.

Два от бичите пазари, които не доближават 1000 дни, са тези от 1966 година, обвързван с първия софтуерен балон и през 1970 година, когато високата инфлация срутва стопанската система. „ Опасявам се, че прекомерното стимулиране на американската стопанска система може да докара до по-високи от предстоящото инфлация и растеж на лихвените равнища “, прибавя Стовал. Още повече, че рекордно огромен брой акции са на цени над 200-дневната им междинна стойност, което посочва рисково внезапно повишаване на акциите.

„ Вероятно най-хубавите времена на сегашния бичи пазар са към този момент зад нас, само че това не значи, че няма да има още положителни дни напред, изключително в случай че прогнозите за растеж на Брутният вътрешен продукт се осъществен “, разяснява той. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР