Американският експерт Андрю Михта смята, че замразяването на войната в

...
Американският експерт Андрю Михта смята, че замразяването на войната в
Коментари Харесай

US експерт: Ако Путин замрази войната в Украйна, ще я спечели

Американският специалист Андрю Михта счита, че замразяването на войната в Украйна е неприятен сюжет. Ако Путин успее да реализира това, той ще завоюва, защото ще получи украински територии. Но на съветския президент към момента му следва да удържи властта в своята страна, другояче Китай ще престане да поддържа слаб сътрудник.

Андрю Михта е интернационален специалист по сигурност и началник на колежа по проучване на интернационалната сигурност в Центъра " Джордж Маршал ". Своето виждане за развиването на войната той споделя в

Според него руснаците се пробват да унищожат политическата независимост и инфраструктурата на Украйна.

" Стремят се да създадат всичко, с цел да не може Украйна да изкара зимата поради и студа и тъмното. Така мисли Путин. Той тероризира мирното население, тъй като не може да преодолее украинските сили на бойното поле. Просто не му останаха други разновидности и в този момент се пробва да унищожи инфраструктурата, с цел да не може Украйна да действа като страна ", разяснява Михта.

Руските офанзиви против инфраструктурата на Украйна принудиха Запада да отделя повече средства за Противовъздушна отбрана - в това число далекобойни оръжия. Първи бяха Съединени американски щати, след това се включиха Канада, Англия, Полша и даже балтийските страни, чиито арсенали са дребни, акцентира специалистът.

Той признава, че измежду европейските страни е имало колебаещи се поради нежеланието от ескалация, само че акцентира, че самият Путин е отговорен за ескалацията на спора.

Михта отбелязва, че Киев към този момент стартира да получава средствата за Противовъздушна отбрана, за които упорства още от началото на спора - Германия да вземем за пример към този момент достави системи IRIS-T. Съединени американски щати също обмислят други разновидности.

Експертът изяснява, че в демократичните общества, с цел да се вземат решенията за оръжейните доставки, би трябвало да се премине през процедури на координиране - от Народното събрание и до изпълнителната власт. Но в последна сметка Западът дава на Украйна всичко, което тя е желала.

Той акцентира, че в тази ситуация със системите " Хаймарс " или гаубиците 777, те не са участвали в проектите за доставяне, само че в този момент се доставят дружно с нужните муниции. Движим се в направление, когато Украйна ще получава всичко належащо, акцентира той ".

Украйна сдържа съветското нахлуване към Европа

Андрю Михта е съавтор на книгата " Бъдещето на НАТО ". Той разяснява дали Алиансът е бил подготвен за съветските закани и дали се сменят тактиката и визията на НАТО откакто Москва смъкна всички карти.

Най-важното е, че след началото на съветската експанзия НАТО е политически обединена. Работим това единение да бъде сахранено и по-нататък. Това е значимо от политическа позиция, защото Путин се пробва да разбие това единение, акцентира Михта.

Той изяснява, че на НАТО ще ѝ трябват няколко години за цялостно реформиране, само че европейците са дееспособна мощ при поддръжката на Съединени американски щати. И разяснява, че Европа е прикрита под нуклеарния чадър на Съединени американски щати, с цел да бъде сдържането на Русия дейно.

Той акцентира съпротивата на Украйна против съветската експанзия и акцентира, че страната е обезвредила опасенията от основаването на два театъра на бойните дейности, които са подготвяли Русия и Китай за Запада - единият в Източна Европа, а вторият - Индо-Тихоокеанския район. Вие в действителност сдържате съветското нахлуване против Европа, акцентира Михта.

Цената за възобновяване на Украйна пораства с всеки ден

Засега е ясно, че НАТО не може да предложи участие на Украйна, изяснява специалистът и акцентира, че не може да се приказва за общоевропейска сигурност без Киев като нейна съставка. Първо би трябвало да се организира полемика за това дали това ще бъде пълноправно участие с приложимост на лет 5 от Атлантическия контракт или някаква друга форма на гаранции за сигурността на Украйна.

Цената на бъдещото възобновяване на Украйна и нейната стопанска система пораства с всеки ден поради съветските опустошения, акцентира Михта и акцентира, че сигурността на Украйна е основна и това би трябвало да бъде решено от страните членки на НАТО.

Целият източен фланг на НАТО осъзнава съветската опасност

Цяла Източна Европа - Полша, Румъния и балтийските страни доста добре осъзнаха съветската опасност през последните 20 година С идването на Путин на власт бе основан империалистическият разказ за това, че Западът се отнася неприятно към Русия и тя трябвда да си върне мястото под слънцето, акцентира специалистът.

И изяснява, че това, което се случва, наподобява на идването на власт на Хитлер в Германия. Тогава немците настоявапа, че не са изгубили Първата международна, а са били предадени. Подобни тези в този момент интензивно популяризира Путин, изяснява Михта.

Той акцентира и дейното взаимоотношение на страните от Европейски Съюз с Украйна по въпросите на сигурността и сами развиват своята отбранителна система. Трябва да се види и какъв брой бързо Финландия и Швеция ще бъдат признати в НАТО. Това ще бъде значително усилване на защитата на фона на трансформацията на балтийските страни, акцентира специалистът.

Това са нови промени на геополитическата карта на света - от Северно море до границите на Полша. След това Путин ще би трябвало да мисли за увеличените граници на НАТО с най-малко 830 благи. Ще би трябвало да се преценява и с това, че към алианса се причисляват нови войски. Те са относително дребни, само че доста мощни, изяснява Андрю Михта.

Тази война трансформира архитектурата на сигурността в Европа, акцентира той. Някои европейски политици схванаха това бързо и реагираха надлежно, на други им трябваше повече време. Желанието да дават на Украйна средства да се отбрани от съветската експанзия не е изчезнало, твърди той.

Украйна не може на излезе от войната без Черно море и Донбас - от това зависи окономиката ѝ

Въпросът е в това по какъв начин ще приключи войната. Украинската позиция е ясна - вие желаете да отвоювате териториите си. Много ще зависи от позициите на руснаците в края на войната. Ако съветските сили в Украйна не бъдат разрушени, то Русия ще продължи да заплашва Украйна и Европа. Ако Украйна няма да има изход на Черно море, то няма никакви шансове да стане преуспяваща страна, тъй като няма да може да търгува, изяснява специалистът и акцентира, че същото се отнася и за района на Донбас, където е индустриалната база.

Войната консолидира националната еднаквост на украинците и Русия повече няма да може да употребява националната карта - да насъсква едни против други Изтока и Запада, разяснява Андрю Михта.

Според него бъдещето на Беларусия също зависи от това, което ще се случи в Украйна. Според него режимът на Лукашенко няма да може да оцелее с една преуспяваща Украйна до границата си.

Путин има вяра, че се бори за империя, че Русия още веднъж ще бъде част от европейската политика и благодарение на военната мощ още веднъж ще шантажира Европа с енергоресуррсите си. Вие сте срещу това и се сражавате за нова Европа, демократична и процъфтяваща, акцентира Михта.

Русия се трансформира във васал на Китай

Замразяването на спора в Украйна ще направи невероятно възобновяване на страната, защото Русия непрекъснато ще бъде опасност. Но Путин позволи доста неточности, най-голямата от които е, че подцени украинците и надцени личните си въоръжени сили, изяснява Михта. На процедура съветската войска по доста индикатори си е остарялата руска войска, до момента в който украинската е образувана по образеца на НАТО, акцентира той.

Според него бъдещено на Путин в огромна степен зависи от Китай. Той не схваща, че Москва се трансформира в действителност в китайски васал и желае с тяхна помощ да преодолее западните наказания. Според него Си Дзинпин няма да зареже Путин, само че промените в китайската политика ще дойдат, когато съветският водач стартира директно да въздейства върху националните ползи на Китай.

Китайците имат грандиозни проекти за построяването на комерсиалния път до Европа, който да стане съществена снабдителна артерия. Но когато Путин стартира войната, всичко беше замразено. Съществуват и други значими въпроси, по тази причина всичко ще зависи от това, до каква степен ще стигне Путин в ескалацията на спора.

Кремъл прибягна до руските способи, откакто не съумя да завземе Киев

С излизането си от зърнената договорка Путин желае да упражни напън върху Украйна и света. Целта е западните съдружници да притиснат Украйна да седне на масата за договарянията. Споразумението за експорта на зърно е чисто и просто инструмент за попречване на глада в Африка. Путин завоюва от него, изяснява специалистът.

Същото беше и газовите доставки. Всичко това са игрички. Путин търси слабите точки, които да накарат американците да търсят договаряния. Защото в случай че успее да подпише помирение, да замрази спора, той ще завоюва, без значение от от всички борби, които украинската войска успее да завоюва, разяснява Михта.

Защото у него тогава остават окупираните украински територии. Той печели време за възобновяване и преустрояване на армията си. Путин прави всичко това, тъй като армията му не се оправя със дилемите си. На него му бяха дали обещание блицкриг – бърза победа, арест на държавното управление и Зеленски, или вероятно неговото ликвидиране. Но нищо сходно не се случи. Те мислеха, че ще стане като в Крим, когато украинските сили бяха парализирани. Но не им се получи, отбелязва специалистът.

Когато не съумяха да завладеят Киев, те пребягнаха до руската методика - започнаха да унищожават цели градове с далекобойна артилерия. Сега, когато Украйна получи " Хаймарс " и лична далекобойна артилерия, нещата стоят друго. Силне мо вълнува, че под удар може да попадне мирното население. През зимата ще вибъде доста тежко. Но аз виждам фантастичната воля за опозиция на украинците и съм убеден, че Украйна ще устои, акцентира Андрю Михта.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР