Американският джаз пианист, композитор и диригент Ахмад Джамал почина на

...
Американският джаз пианист, композитор и диригент Ахмад Джамал почина на
Коментари Харесай

Почина легендарен музикант

Американският джаз пианист, композитор и диригент Ахмад Джамал умря на 92-годишна възраст, заяви Агенция Франс Прес.

Дъщеря му Сумая Джамал сподели пред в. " Ню Йорк таймс ", че той е страдал от рак на простатата. 

Ахмад Джамал оказва въздействие върху творчеството на такива известни музиканти като тромпетиста Майлс Дейвис и пианиста Маккой Тайнър. 

Рожденото име на Ахмад Джамал е Фредерик Ръсел Джоунс. Той приема исляма през 1950 година Роден е в Питсбърг.

През седемгодишната си кариера Ахмад Джамал получава голям брой награди. През 2017 година той е почетен с " Грами " за изцяло творчество. 

Ахмад Джамал стартира кариерата си през 40-те години на 20-и век по време на бибоп революцията и способства за привличането на по-широка публика към джаза. Албумът " Ahmad Jamal at the Pershing: But Not for Me ", публикуван през 1958 година, слага началото на неговия триумф. 

Стилът му се разказва като учреден на изненадата, паузите, потреблението на тишината, сантименталните обертонове, с фразиране, което е по едно и също време динамично и леко.

В публикация на " Ню Йоркър ", оповестена предходната година във връзка издаването на няколко незнайни остарели записа на Ахмад Джамал, се споделя, че през 50-те години на 20-и век " неговата музикална идея е една от най-големите нововъведения на епохата, даже и нейната дръзка, неподправена автентичност да е убягнала на доста слушатели ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР