Американският държавен секретар Майк Помпейо обвини Франция, Германия и Великобритания,

...
Американският държавен секретар Майк Помпейо обвини Франция, Германия и Великобритания,
Коментари Харесай

Помпейо обвини Париж, Берлин и Лондон, че са избрали страната на аятоласите

Американският държавен секретар Майк Помпейо упрекна Франция, Германия и Англия, че са избрали " да застанат на страната на аятоласите ", откакто трите страни отхвърлиха да поддържат американското искане за връщане на глобите на Организация на обединените нации против Иран отпреди нуклеарната договорка от 2015 година, заяви Асошиейтед прес.

В четвъртък Помпейо публично внесе в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации искане за връщане на глобите против Иран поради обилни ирански нарушавания на съглашението. В взаимно официално съобщение обаче Франция, Германия и Англия обявиха, че " Съединени американски щати престанаха да бъдат страна по Съвместния изчерпателен проект за дейности (СВПД) след отдръпването си от съглашението на 8 май 2018 година Следователно ние не можем да подкрепим това деяние, което е несъвместимо с актуалните старания в поддръжка на СВПД ". Франция и Англия са непрекъснати членки на Съвета за сигурност, а Германия сега е определена с двугодишен мандат в Съвета.

Помпейо насочи рецензия към европейците, като ги упрекна, че в неофициални диалози са се съгласили с американските опасения, само че са нямали куража да го разгласят обществено. " Вместо това те избраха да заемат страната на аятоласите. Техните дейности слагат в заплаха народите на Ирак, на Йемен, на Ливан, на Сирия, а в действителност и техните лични жители ", съобщи американският държавен секретар.

Русия изиска в петък да бъде свикано съвещание на Съвета за сигурност за разискване на използването на нуклеарната договорка с Иран. Руският заместник-постоянен представител в Организация на обединените нации Дмитрий Полянски обаче по-късно сподели, че Съединени американски щати са се противопоставили на провеждането на това съвещание.

Според резолюцията на Съвета за сигурност, с която е призната нуклеарната договорка, с днешната нотификация стартира да тече 30-дневен интервал, след който глобите на Организация на обединените нации във типа им преди облекчаването им през 2015 година ще бъдат върнати, в случай че не бъде призната нова резолюция, която категорично да продължи тяхната анулация. Съединени американски щати обаче ще употребяват правото си на несъгласие по отношение на всяка резолюция, която планува продължение на облекчаването на глобите.

Поради правния спор към позицията на Съединени американски щати е допустимо настояването просто да бъде пренебрегнато от останалите членове на СА на Организация на обединените нации, което ще сложи под въпрос способността на Съвета за сигурност да постанова личните си правно обвързващи решения, разяснява Асошиейтед прес.

На американското искане за връщане на глобите против Иран към този момент се опълчиха и Русия и Китай. Руският представител Дмитрий Полянски съобщи, че " наподобява съществуват две планети. Една мислена, на която царува законът на джунглата и Съединени американски щати вършат, каквото си изискат, без да се церемонят с никого, нарушават и напущат съглашения, само че все пак се възползват от тях, и една друга планета, на която живее останалият свят и където господстват интернационалното право и дипломацията ".

В официално съобщение на китайското външно министерство се споделя, че в американското искане " няма правна основа и здрав разсъдък ", заяви ДПА.

Върховният представител на Европейски Съюз за външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел съобщи, че " Съединени американски щати нямат право да се възползват от механизма за възобновяване на глобите против Иран, тъй като страната се отхвърли от Съвместния изчерпателен проект за деяние по иранската нуклеарна стратегия ", съобщи ТАСС.

Подкрепа за Съединени американски щати изрази израелският министър председател Бенямин Нетаняху, заяви ТАСС. Той съобщи, че нуклеарната договорка с Иран не е препречила пътя на Иран към основаването на атомна бомба, а го е проправила. Според Нетаняху " виновните страни би трябвало да поддържат Съединените щати в търсенето на същинско решение, което да предотврати основаването на нуклеарно оръжие от Иран. "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР