Американският държавен секретар Антъни Блинкен се срещна с китайския вицепрезидент

...
Американският държавен секретар Антъни Блинкен се срещна с китайския вицепрезидент
Коментари Харесай

Блинкен се срещна с вицето на Китай в кулоарите на Общото събрание на ООН

Американският държавен секретар Антъни Блинкен се срещна с китайския вицепрезидент Хан Чжън в коридорите на Общото заседание на Организация на обединените нации, съобщи Ройтерс.

В последно време двете най-големи международни стопански системи организираха серия от съвещания, с цел да стабилизират обтегнатите си връзки.

Съветникът по национална сигурност на Белия дом Джейк Съливан през вчерашния ден беседва в продължение на 12 часа с китайския външен министър Ван И в Малта, като и двете страни дефинираха като разговора като " прям, изчерпателен и градивен ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Блинкен съобщи първоначално днешната си среща с Хан, че светът чака Вашингтон и Пекин да се отнасят " отговорно " към двустранните си връзки. " Съединени американски щати са ангажирани да работят точно по този метод ", добави американският държавен секретар.

" От позиция на Съединени американски щати дипломацията лице в лице е най-хубавият метод да се оправим с въпросите, по които имаме несъгласия, както и най-хубавото средство да проучим сферите, в които може да си сътрудничим ", добави Блинкен, който по-рано тази година посети Китай.

Редица високопоставени представители на американското държавно управление също посетиха страната, с цел да затоплят двустранните връзки и да подсигуряват, че каналите за връзка сред Вашингтон и Пекин остават открити.

Визити в Китай направиха американските министри на търговията и финансите – Джина Раймондо и Джанет Йелън, както и пратеникът на Съединени американски щати по въпросите на климата Джон Кери.

Очаква се до края на годината американският президент Джо Байдън да се срещне с китайския си сътрудник Си Цзинпин.

След днешния си диалог Блинкен и Хан не обявиха намерено дали фактически ще се осъществя сходна среща.

" В момента връзките сред Китай и Съединени американски щати са изправени пред редица компликации и провокации ", сподели американският държавен секретар.

Той изрази вяра, че двете страни ще положат старания да изпълнят консенсуса, който водачите им реализираха.

" Светът се нуждае от постоянни и здрави връзки сред Китай и Съединени американски щати ", акцентира от своя страна китайският вицепрезидент.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР