Американският държавен секретар Антъни Блинкън отлага визитата си в Китай,

...
Американският държавен секретар Антъни Блинкън отлага визитата си в Китай,
Коментари Харесай

Антъни Блинкън отлага визитата си в Китай заради скандала с балона

Американският държавен секретар Антъни Блинкън отсрочва визитата си в Китай, откакто над Съединени американски щати беше засечен китайски шпионски балон, заяви през днешния ден телевизия Ей Би Си нюз, като се базира на свои източници, оповестява Българска телеграфна агенция. 

Според американската медия Блинкън не желае обстановката да се раздува с анулацията на визитата му, само че също по този начин няма предпочитание случаят да бъде преобладаваща тематика на негови срещи с представители на китайските управляващи.

Информацията бе доказана от Държавния департамент на Съединени американски щати. Високопоставен представител на американското външнополитическо ведомство сподели, че Блинкън ще е подготвен да посети Китай, " когато изискванията разрешат ".

По-рано денем Пекин изрази страдание, че " гражданският аеростат ", както го назова китайското министерство на външните работи, инцидентно се е отклонил към територията на Съединени американски щати, като този случай провокира гневни политически реакции във Вашингтон.

Вчера представителят на Пентагона Патрик Райдър съобщи пред публицисти, че държавното управление следи балон за наблюдаване, който лети на огромна височина над континенталната част на Съединени американски щати. Райдър добави, че балонът " се движи на надморска височина, надхвърляща доста пътническия въздушен трафик, и не съставлява военна или физическа опасност за хората на земята ".

Американските военни са обмислили опцията да смъкват балона над щата Монтана, само че в последна сметка президентът Джо Байдън е решил да не бъдат предприемани сходни дейности поради заплахата, която биха представлявали падащите парчета.

Сенаторът републиканец Том Котън прикани Блинкън да анулира визитата си в Пекин, а някогашният президент Доналд Тръмп съобщи в своята обществена мрежа " Трут соушъл ", че балонът би трябвало да бъде свален.

По-рано през днешния ден китайското външно министерство популяризира изказване, в което показва, че този " аеростат е … употребен за цивилен, метеорологични и други научни цели ", и показва страдание, че е навлязъл в американското въздушно пространство. 

Представители на американските управляващи са сложили въпроса пред Пекин по дипломатически канали и са декларирали, че се отнасят доста съществено към този случай.

Ройтерс дефинира отлагането на визитата на държавния секретар на Съединени американски щати в Китай, която беше контрактувана през ноември от президентите Си Цзинпин и Джо Байдън, като евентуален сериозен удар по опитите за разведряване на все по-обтегнатите напоследък китайско-американски връзки. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР