Американският държавен секретар Антъни Блинкън е на визита в Молдова,

...
Американският държавен секретар Антъни Блинкън е на визита в Молдова,
Коментари Харесай

Американският държавен секретар обеща подкрепа за Молдова

Американският държавен секретар Антъни Блинкън е на аудиенция в Молдова, където даде обещание поддръжката на Съединени американски щати за дребната прозападно насочена бишва руска република, съобщи Асошиейтед прес, предава Българска телеграфна агенция.

Страната се пробва да се оправи с бежанския поток от Украйна и следи с терзание засилващата се съветска война в прилежащата ѝ страна.

Днес Блинкън се срещна с високопоставени представители на молдовските управляващи, които приканиха за интернационална поддръжка за приемането на украински бежанци. В Молдова към този момент са настанени повече от 120 000 души от Украйна, а също така Кишинев търси гаранции за сигурност при положение на възможна съветска експанзия. От началото на войната преди 11 дни в Молдова са влезнали над 230 000 души от Украйна.

Блинкън сподели, че методът, по който Молдова посрещабежанците, е ентусиазъм за света.

„ Възхищаваме се на великодушието и гостоприемството, на готовността да бъдете толкоз положителни другари на хора, които са в неволя. Искам да създадем всичко, което можем, с цел да се справите с тежестта, която ви се стовари “, сподели Блинкън.

В страната, чието население е 2,6 милиона души, към този момент има ситуирани съветски елементи. Те бяха изпратени на противоречивата територия на Приднестровието и са обект на деликатно наблюдаване, откакто съветският президент Владимир Путин продължава с нашествието в Украйна. Въпреки че няма проекти да се причисли към НАТО, преди едвам три дни Молдова публично кандидатства за присъединение към Европейския съюз, в опит да ускори допустимо най-бързо връзките си със Запада.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР