Американският бюджетен дефицит се увеличи с 16% до 607 млрд.

...
Американският бюджетен дефицит се увеличи с 16% до 607 млрд.
Коментари Харесай

Дефицитът на САЩ расте с десетки милиарди

Американският бюджетен недостиг се усили с 16% до 607 милиарда $ след изминаването на 9 месеца от първата цялостна фискална година на Доналд Тръмп като президент, защото разноските се усилиха по-бързо от приходите.

Дефицитът през деветте месеца до юни е с 84 милиарда $ по-голям от регистрирания за същия интервал на фискалната 2017 година Приходите нарастват до 2.54 трлн. $ за интервала, което е с 1.3% повече по отношение на година по-рано. Разходите обаче се усилват с 3.9% до 3.15 трлн. $, демонстрира отчет на Министерството на финансите на Съединени американски щати, представен от Bloomberg.

Разходите по лихвените заплащания и трите най-мащабни наложителни стратегии в страната - тази за обществено обезпечаване и двете стратегии за здравно обезпечаване - Medicare и Medicaid също се покачват, съгласно отчет на Бюджетната комисия на Конгреса.

Заради напъните за подкрепяне при бедствия, Министерството на вътрешните работи също усилва разноските си с 51% до 18 милиарда $.

През декември Тръмп подписа обещаната данъчна промяна, предвиждаща понижаване на налозите за към 1.5 трлн. $, с концепцията да подтиква икономическия напредък, заплатите и вложенията. Същевременно президентът възнамерява 300 милиарда разноски за тази година.

Докато стопанската система евентуално се форсира през второто тримесечие от първите три месеца на годината, приходите през април-юни доближиха 1.04 трлн. $, което е малко повече от събраните 1.03 трлн. $ за същия интервал на миналата година.

Повишаване на разноските

В допълнение към увеличените разноски за стратегии за обществена сигурност, федералното държавно управление е изправено пред възходящи заплащания за чист лихвен % по държавния дълг, което частично се дължи на повишение на инфлацията.

Дупката в бюджета се е свила предишния месец до 74.9 милиарда $, от недостиг от 90.2 милиарда $ през юни 2017 година, се показва в отчета на Конгреса.

Размерът на недостига за юни е в сходство с упованията, съгласно икономистите на Wells Fargo Securities Джон Силвия и Майкъл Пулиезе. Прогнозата им остава непроменена, че дефицитът за финансовата 2018 година ще доближи 775 милиарда $.

" Въздействието на тласъците от актуалната бюджетна договорка стартира да става явно. Очакваме договорката да добави няколко десети от % към растежа на действителния Брутният вътрешен продукт през 2018 година, като въздействието ще затихне през втората половина на 2019 година ", изясняват специалистите, представени от Bloomberg.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР