Американският авиационен експерт Робърт Фърли състави рейтинг на най-лошите изтребители

...
Американският авиационен експерт Робърт Фърли състави рейтинг на най-лошите изтребители
Коментари Харесай

The National Interest посочи петте най-лоши изтребители в историята на САЩ

Американският авиационен специалист Робърт Фърли сформира рейтинг на най-лошите изтребители за цялата история на Съединени американски щати.



Първото място справедливо е отредено на палубния изтребител Брюстер F2A „ Бъфало”. Той е на въоръжение от 1939 година, не е задоволително мощен и макар, че има полетна маса от 2146 кг., развива скорост едвам от 517 км/час - в навечерието на Световна война това е прекомерно малко. Произведени са едвам 509 броя.



Втори в листата още веднъж е палубен изтребител – реактивният F7U Cutlass, на въоръжение от 1951-1959 година Развивал скорост от 1122 км/час. Широк, само че незадоволително мощен аероплан със характерен дизайн на опашката (двата отвесни стабилизатора са сложени на крилото). Не е обичан от водачите. Произведени са единствено 320 машини.



На трето място в антирейтинга още веднъж се намира палубен изтребител – реактивният F3H Demon (Демон). Отново главната уязвимост е слабият мотор.



На четвърто място е профилираният изтребител-прехващач F-102 Delta Dagger - първият американски аероплан с делтовидно крило. Нямал положително съоръжение за осъществяване на дилемите нощем. Сменен от по-усъвършенствания F-106 Делта Дарт.



На последно място в листата е спореният Lockheed F-104 Starfighter (Звезден изтребител). Извънредно мощна машина: първият аероплан в света достигнал 2 пъти от скоростта на звука и първи издигнал се на височина над 30 000 метра. Запомнен е обаче с огромната аварийност. Спечелил си името Flying Coffin (летящ ковчег). Германия купила 916 самолета (една трета от построените), от които се разрушили 292 броя (около 30%), починали 116 водачи. Канада изгубила в произшествия 46% от парка си F-104.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР