Американският астронавт Марк Ванде Хей се приземи успешно след историческа

...
Американският астронавт Марк Ванде Хей се приземи успешно след историческа
Коментари Харесай

Астронавтът Марк Ванде Хей се върна на Земята със Союз въпреки заплахите на Рогозин

Американският астронавт Марк Ванде Хей се приземи сполучливо след историческа 355-дневна задача на борда на Международната галактическа станция. Това е най-продължителният интервал, в който представител на НАСА e прекарвал в Космоса. 

55-годишният някогашен боен се прибра на Земята благодарение на съветската капсула " Союз МС-19 " дружно с космонавтите Антон Шкаплеров и Пьотр Дубров.

Мисията на Дубров има същата дълготрайност като тази на американския му сътрудник. 

Завръщането на Ванде Хей на Земята се случи на фона на заканите от страна на шефа на " Роскосмос " Дмитрий Рогозин да приключи съдействието с НАСА в отговор на глобите, които Съединени американски щати и европейските страни постановиха след военната инвазия в Украйна. 

Кацането на " Союз МС-19 " в Казахстан обаче не беше възпрепятствано и протече при нормалните условия. Екип от лекари на американската галактическа организация бяха позволени до мястото на приземяването и оказаха нужната помощ на своя представител. Очаква се те да се приберат назад в Хюстън незабавно. 



Световният връх за най-дълъг престой в Космоса към момента се държи от съветския космонавт Валерий Поляков (437,7 дни). 

Ванде Хей и Дубров се причислиха към екипажа на Международната галактическа станция на 9 април 2021 година, без да подозират, че по време на задачата им ще избухне война. 

" Хората имат проблем на Земята. В орбита... ние сме един екип ", споделя Антон Шкаплеров в директно предаване за НАСА ден преди противоположния полет.

Журналистът от Ars Technica Ерик Бергер обръща внимание, че " няма безусловно никаква съветска военна агитация " както на площадката за кацане на капсулата, по този начин и в контролната зала на задачата в Русия. 

" Приемам, че това е още едно доказателство, че Русия би желала да продължи партньорството в МКС ", споделя той. 

Космическото съдействие сред Съединени американски щати и Русия е една от дребното области на обща работа, в която не са допускани огромни кавги, само че изказванията на Дмитрий Рогозин при започване на март сложиха под въпрос дали няма да се стигне до сериозен раздор сред двете страни. 

Axios показва, че връзките сред Москва и Вашингтон в това отношение бяха влошени още преди нашествието в Украйна. Русия направи тест на ракета за поразяване на спътници, само че тестванията доведоха до образуването на голям брой боклуци, застрашаващи сигурността на Международната галактическа станция и хората на борда ѝ. 

Няколко седмици преди плануваното връщане на Ванде Хей, Дубров и Шкаплеров, Дмитрий Рогозин разгласи, че Русия можела да приключи съдействието си с МКС в символ на митинг против глобите. 

Рогозин заплашваше да спре моторите, с които МКС се задържа в орбита или да не се намеси, в случай че станцията се окаже в заплаха от рухване назад на Земята при неконтролиран полет. 



" Роскосмос " даже разгласява монтаж от остарели видеоклипове, с който демонстрира по какъв начин съветските космонавти може да се отдръпват в своя отсек на МКС, да се разкачат и да блокират американската част от плана. 

Официално НАСА реагира въздържано на провокациите от съветска страна, само че влезе в директен вербален дуел с Дмитрий Рогозин в Twitter, освен това на съветски език. 

По докладу спасателей, экипаж след това посадки чувствует себя хорошо.
— РОГОЗИН (@Rogozin)
В сряда Рогозин разгласява фотоси и клипове с полета на съветски хеликоптери до площадката за кацане в Казахстан и заяви, че " екипажът се усеща добре " след приземяването, без да прави политически мнения. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР