Американският астрофизик и популяризатор на науката Нийл де Грас Тайсън

...
Американският астрофизик и популяризатор на науката Нийл де Грас Тайсън
Коментари Харесай

Астрофизик откри физически недомислия във филма „Дюн: Част втора“

Американският астрофизик и популяризатор на науката Нийл де Грас Тайсън уточни значими неточности, противоречащи на физическите закони, в сюжета и персонажите на неотдавна излезлия филм „ Дюн: Част втора “, написа IFLScience.
Двата кино лентата, сходно на паметните книги от поредицата „ Дюн “, събраха много правилни почитатели, които се влюбиха в пустинната планета Аракис. Според сюжета, планетата създава лекарството „ фалшификация “, което прави вероятни междугалактически полети и способства за развиването на суперинтелигентност. Но този скъп запас на Аракис е охраняван от свирепите пясъчни червеи Шай-Хулуд.
„ Това е необикновен театър. Филмът се развива върху пясъчни дюни. Там живее доста гладен червей, който се крие под пясъка и ще ви откри, в случай че започнете да издавате повтарящи се звуци “, разяснява астрофизикът. Във кино лентата, както и в книгата, героите подвигат звук с потупване по пясъка, което притегля червеите.
Според Тайсън казусът е, че е невероятно да потупаш по пясъка за да се чуе нещо, тъй като звукът въобще не минава през пясък. „ Ако се опитате да произведете тон, в тази ситуация потупване, никой няма да го чуе. Ако имате потребност от акустична изолираност от околната среда, напълнете пространството към вас с пясък. И никой няма да ви чуе “, споделя астрофизикът.
Друг аспект в Дюн, който обърква учения, се отнася до ритуала за посвещение на Фремен, който включва яздене на гърба на Шай-Хулуд. „ Във кино лентата червеят се движи бързо и по права линия, само че физиката не работи по този метод. Виждали ли сте в миналото змия да пълзи по права линия? Не. Същества с сходна структура би трябвало да се извиват, с цел да се отхвърлен от земята, да понижат сцеплението и триенето и да пълзят “, изяснява Тайсън.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР