Американския президент Джордж Буш (баща) награждава Джон Атанасов с националния

...
Американския президент Джордж Буш (баща) награждава Джон Атанасов с националния
Коментари Харесай

13 октомври 1990 г. - Джордж Буш награждава Джон Атанасов с националния медал за технологии и иновации

Американския президент Джордж Буш (баща) награждава Джон Атанасов с националния орден за технологии и иновации с думите: " Професор Джон Атанасов, който постоянно е подчертавал българския си генезис и се гордее с него, е образец за всички... ". Това е едно от най-големите оценки в живота на бащата на компютрите!

Джон Атанасов е роден на 4 октомври 1903 година в Хамилтон, щата Ню Йорк. Той е първото от 10-те деца в фамилията на българин бежанец от ямболското село Бояджик.

Получава бакалавърска степен в Щатския университет на Флорида (1925 г.), магистърска - в Щатския университет на Айова (1926 г.), а докторска по философия (физико-математически науки) - в Университета на Уисконсин (1930 г.). После се завръща в Щатския университет на Айова в град Еймс, където работи до 1945 година, в началото като професор по математика, а по-късно - и по физика.

В края на 30-те години той търси метод да се улеснят изчисленията (решаването на огромни системи линейни алгебрични уравнения), нужни за изследователската му работа. Отхвърля аналоговите машини като прекомерно мудни и неточни и се опира на цифровия метод. През декември 1939 година дружно със своя помощник Клифърд Бери основава прототипа на първата електронноизчислителна машина (ЕИМ), изцяло приключена през 1942 година

В основаването й са употребявани четири напълно нови правилото на деяние: двоичната система, регенеративна памет, логичен схеми като детайли на стратегия и електронни детайли като носители на данни.

След 1945 година той посвещава остатъка от професионалния си живот на голям брой държавни и индустриални планове, като в същото време управлява две компании, учредени от него.
През 1941 година Атанасов приема Джон Мокли, който се интересува от компютъра му. Какво тъкмо се е случило тогава? Това се преглежда в детайли на правосъдния развой 26 години по-късно, който е трябвало да обясни дали Джон Мокли и Джон Преспър Екърт са употребявали непозволено откритието на Атанасов при основаването на първия (официално дотогава) електронен компютър ЕНИАК през 1942-46 година Съдът, отпред с федералния арбитър Ърл Р. Ларсън, се произнася изрично в интерес на Джон Атанасов, който е разгласен за бащата на компютъра!
" Екърт и Мокли не са изобретили първия автоматизиран електронен дигитален компютър, а са извлекли главната концепция за него от Джон Атанасов. " (из заключението на съда в Минеаполис, 1973 г.)

През 1970 година Джон Атанасов е поканен в България от Българска академия на науките и му е връчен медал " Кирил и Методий " - първа степен. Това е първата му премия и публично самопризнание. Второто му посещаване у нас е през 1985 година

Ученият умира на 91-годишна възраст през 1995 г.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР