Американските военновъздушни сили планират през 2026 г. да прекратят експлоатацията

...
Американските военновъздушни сили планират през 2026 г. да прекратят експлоатацията
Коментари Харесай

САЩ пенсионират емблематичен самолет от Студената война

Американските военновъздушни сили възнамеряват през 2026 година да прекратят употребата на един от най-старите си самолети - шпионският Lockheed U-2. Машините от този вид са налетели милиони километри над цялата планета, като те събират информация за евентуалните съперници на Съединени американски щати още от разгара на Студената война.

Сега нови технологии ще разрешат тази активност да се прави напълно от спътници.
 Най-новият съветски разследващ дрон може да остане във въздуха над 24 часа
Най-новият съветски разследващ дрон може да остане във въздуха над 24 часа

Altius-U има безграничен обсег

Контекст : U-2 има извънредно запаметяващ се дизайн с големи крила, които разрешават на самолета да лети на ръба на космоса. При приемането му на въоръжение през 1956 година нямаше никаква опция той да бъде спрян, само че развиването на руски зенитно-ракетни комплекси и изтребители прехващачи направи полетите доста по-рискови.

Именно аерофотоснимки от U-2 на руски ракетни обекти доведоха до Кубинската рецесия през 1962 година

Междувременно, разследващите спътници започнаха да обикалят планетата, само че техните благоприятни условия за събиране на информация най-малко през първите десетилетия бяха по-ограничени. Така U-2 с голям брой модернизации продължиха да извършват тясно профилирани разследващи задания, а с изключение на тях високо над земята започнаха да летят и дроновете RQ-4 Global Hawk.
 Шпионски балони: Защо старомодните очи в небето са по-ефективни от модерните спътници?
Шпионски балони: Защо старомодните очи в небето са по-ефективни от модерните спътници?

Каква е ролята на " Доплеровото изместване " в шпионажа?

Какво се случи : В параметрите за бюджета си за идната година, от американските Военновъздушни сили показват, че чакат от Конгреса да направи нужните промени в разнообразни нормативни документи, тъй че през фискалната 2026 година да спре употребата на наличните все още U-2 и RQ-4., оповестява Defense News.

Към момента в строя остават 27 от пилотираните машини, от които най-новите са на 33 години. През предишното лято техните аналогови голямоформатни камери бяха сменени с цифрови.

От Военновъздушни сили показват, че към този момент има опция за замяната на самолетите с разнообразни основани в орбита датчици.

От друга страна: U-2 от дълго време не е просто разследващ аероплан. Той е летяща платформа за тестване на разнообразни системи, в това число такива за използване на изкуствения разсъдък на бойното поле. Не е ясно кой ще го размени в тази му роля.

Още нещо: Американските Военновъздушни сили имат на въоръжение още един " деец " - над 70-годишния ракетоносен бомбардировач Boeing B-52. Неговата непрекъсната рационализация продължава и се чака да остане в строя доникъде на века.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР