Американските военни подготвят варианти за евакуация на посолството на САЩ

...
Американските военни подготвят варианти за евакуация на посолството на САЩ
Коментари Харесай

САЩ готвят евакуация на дипломатите си от Судан

Американските военни приготвят разновидности за евакуация на посолството на Съединени американски щати в Судан, съобщи в петък министърът на защитата Лойд Остин, до момента в който администрацията на Байдън обмисляше дали да изтегли личния състав от все по-нестабилната столица на страната.

" Разгърнахме някои сили на театъра на военните дейности, с цел да подсигуряваме, че ще осигурим допустимо най-вече разновидности, в случай че ни се наложи да създадем нещо. И към момента не сме били призовани да създадем нещо ", съобщи Остин на конференция във военновъздушната база Рамщайн в Германия. " Не е взето никакво решение за каквото и да било. "

Двама американски чиновници обявиха, че скоро се чака решение за възможна евакуация на посолството, само че не беше ясно дали ще има обществено известие.

Силите, командвани от двама досегашни съдружници на водачите на ръководещия съвет на Судан, започнаха яростна битка за власт предишния уикенд. Досега стотици хора са починали, а страната, разчитаща на хранителни помощи, се намира в обстановка, която Организация на обединените нации назовава филантропична злополука.

Генералът от армията на Съединени американски щати Марк Мили, ръководител на Обединения комитет на началник-щабовете, е разискал сигурността на американците в Судан по време на телефонен диалог с началника на суданската войска военачалник Абдел Фатах ал-Бурхан, оповестиха от офиса му.

Джон Кърби, представител на Белия дом по въпросите на националната сигурност, съобщи, че президентът Джо Байдън е одобрил тази седмица проект за пренасяне на американски сили наоколо, ако се наложи да оказват помощ за евакуацията на американски дипломати, без да показва къде.

" Ние просто предислоцираме някои спомагателни сили наоколо, ако са нужни ", сподели Кърби пред кореспонденти.

Тъй като летището в Хартум е обхванато от сражения и небето не е безвредно, страни, измежду които Съединени американски щати, Япония, Южна Корея, Германия и Испания, не съумяха да изтеглят личния състав на посолствата си.

Западен посланик съобщи, че обстановката с евакуацията в Судан е една от най-трудните, които са виждали, като американците евентуално са се съсредоточили върху постигането на преустановяване на огъня и потреблението му за извеждане на личния състав./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР