Американските власти са стигнали до извода, че Русия ще нападне

...
Американските власти са стигнали до извода, че Русия ще нападне
Коментари Харесай

САЩ още през октомври 2021 г. са знаели, че Русия ще нападне Украйна. И не са вярвали, че Киев ще оцелее.

Американските управляващи са стигнали до извода, че Русия ще нападне Украйна, към пет месеца преди началото на войната. В опит да предотврати това, Белият дом е подхванал необикновената стъпка да разсекрети разследващите си данни за идната инвазия. Тези прогнози обаче са били посрещнати скептично както в Европа, по този начин и в самата Украйна. Американското издание The Washington Post пусна огромен материал за това по какъв начин Съединени американски щати са разбрали за подготовката на Русия за офанзива против Украйна и по какъв начин са реагирали на това, пробвайки се по едно и също време да попречат на проектите на Владимир Путин и да избегнат директен боен конфликт с Русия. Материалът се основава на изявленията с повече от 30 публични лица от Съединени американски щати, Украйна и страни от Европейски Съюз, както и чиновници от НАТО, съобщи „ Медуза “.

През октомври 2021 година в Белия дом се организира среща по отношение на скупчването на съветски войски покрай границите на Украйна. На нея участваха президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, вицепрезидентът Камала Харис, техните съветници по националната сигурност, военни командири и чиновници на американското разузнаване. Те показаха на Байдън сателитни изображения, прихванати връзки, отчети на сътрудници и други доказателства, че Русия не просто блъфира, само че в действителност възнамерява да нападна Украйна. Според разузнаването Русия е възнамерявала да нахлуе през зимата (по-лесно е танковете да се движат над замръзнала земя) от няколко направления по едно и също време, да превземе Киев в границите на три до четири дни (да убие украинския президент Володимир Зеленски, в случай че е необходимо) и да сложи там марионетно държавно управление. След няколко седмици от Украйна е трябвало съгласно съветския проект да остане единствено част от територията на запад, където съгласно съветския президент Владимир Путин живеят „ неонацистки русофоби “.

Американското разузнаване е знаело освен за местоположението на съветските войски и тактиката на съветската войска, само че също по този начин, да вземем за пример, че Путин внезапно е нараснал военните разноски в ущърб на други разноски, в това число в ущърб на битката с последствията от пандемията от COVID-19. Това показваше, че той съществено се готви за война, а не просто заплашва, както през април 2021 година, когато съветските войски първо се събраха покрай украинските граници, а по-късно се отдалечиха от тях, показва американското издание. Малко по-късно, през юни 2021 година, Байдън и Путин се срещнаха в Женева и дефинираха резултатите като градивни. По това време напрежението към Украйна към този момент растеше, само че Съединени американски щати смятаха, че то може да бъде понижено. До края на лятото тази позиция се промени. В изгода на това приказваха освен данните за съветската войска, само че и заключения за личността на самия Путин. Изводите на американски анализатори за неговия мироглед на света са били следните: той е захласнат от Украйна и я счита за откъсната част от Русия, която би трябвало да бъде върната; заради доближаването на Украйна със Запада прозорецът за нейното завръщане се затваря; Западът е разграничен и отслабен (Европа е заета да се бори с следствията от пандемията, а Съединени американски щати са наранени от срамното евакуиране на войските от Афганистан и няма да желаят да се намесват в нови войни в близко бъдеще). Всичко това би предиздвикало Путин да стартира война.

След като е изслушал мненията на членовете на своя екип, че Русия ще нападна Украйна, американският президент Джо Байдън е инструктирал да се работи в две направления: да осведоми Украйна и съдружниците от НАТО за упования спор и да предизвести Русия за следствията от него. Членовете на НАТО са били разграничени на три лагера, откакто са получили тази информация. Западноевропейските страни, в това число Франция и Германия, са считали, че Путин блъфира; също така те са изразили съмнение към американското разузнаване. Страните от Централна и Източна Европа, които се причислиха към НАТО относително неотдавна, са решили, че съветската експанзия, в случай че има такава, ще бъде лимитирана. Само Англия и балтийските страни в действителност са вярвали във опцията за пълномащабно навлизане.

На Зеленски е било казано, че офанзивата против Киев ще стартира с десант на летището в Гостомел. Американските управляващи са имали подозрения по отношение на младия украински президент. Те са вярвали, че Киев ще падне, може би не толкоз бързо, колкото Русия е очаквала, само че ще да падне. В последна сметка украинската войска разруши съветските окупатори в Киевска област в седмиците след 24 февруари, когато Русия стартира пълномащабната непредизвикана война против Украйна. Американското разузнаване е декларирало, че хората, на които е подредено да убият украинския президент, може към този момент да са в Киев. Въпреки това Зеленски не напусна столицата и остана да брани страната и демокрацията против съветските нашественици. В публикацията ясно се акцентира, че Белият дом не е призовавал Зеленски да напусне Киев. Той е бил помолен да намерения по какъв начин да обезпечи " непрекъснатостта на работата " на управляващите. Сред вариантите е била опцията да остане в Киев, да се реалокира в западната част на Украйна или да отиде Полша. Зеленски е дал отговор, че няма да напусне Киев.

За последно Байдън беседва с Путин на 12 февруари. На 18 февруари американският президент сподели на няколко съдружници от НАТО, че Съединени американски щати са решили, че Путин най-сетне е взел решение за навлизане. Но френският президент Еманюел Макрон не губи вяра за спокойно споразумяване на спора. На 20 февруари той още веднъж се обажда на Путин и му предлага да провежда срещи с американците и европейците. Путин отговори, че не е срещу и предложи да повери детайлностите на своите помощници. На идващия ден Русия призна независимостта на самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР. И три дни по-късно тя нахлу в Украйна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР