Американските учени Виктор Амброс и Гари Рувкун са тазгодишните носители

...
Американските учени Виктор Амброс и Гари Рувкун са тазгодишните носители
Коментари Харесай

Двама генетици са отличени с Нобел по медицина за откриването на микроРНК - Булевард България

Американските учени Виктор Амброс и Гари Рувкун са тазгодишните носители на Нобеловата премия за медицина. Двамата генетици са отличени за откритието им на така наречен микроРНК - клас дребни РНК молекули, които дефинират метода, по който се контролира интензивността на гените в организма.

Нобеловата асамблея показва, че изобретение е от значително значение " за развиването и действието на многоклетъчните организми " и оказва помощ да се управлява транслацията на гените. С него се отваря " нова област " за изследване в науката.

" Въпреки че към момента няма доста ясни приложения на микроРНК, знанието, че те съществуват и разбирането на техните регулаторни мрежи е значима първа стъпка ", съобщи ръководителят на Нобеловия комитет Гунила Карлсон Хедестаман.

От десетилетия Амброс и Рувкун се занимават с проучвания, отдадени на молекулярната биология и генетиката.

Виктор Амброс е професор в Медицинския факултет на Университета в Масачузетс. Гари Рувкун е професор по генетика в Харвърдкия медицински факултет в Бостън.

Двамата учени стартират съдействието си в лабораторията в Масачузетския софтуерен институт в края на 80-те години на предишния век.

Какво значи откритието им за биологията?

Всяка клетка в човешкото тяло съдържа една и съща сурова генетична информация, която се намира в нашето ДНК. Но доста кафези, в това число костните, нервните и белите кръвни, употребяват този генетичен код по разнообразни и по-сложни способи. Работата на американските генетици оказва помощ да се изясни по какъв начин тъкмо става това.

Тяхното новаторско изобретение разкрива изцяло нов принцип на генна регулация. Без способността за сходен надзор всяка клетка в организма би била идентична. Така микроРНК способстват за еволюцията на комплицираните форми на живот.

МикроРНК са дребни молекули, които се срещат в растенията и животните. За разлика от други типове РНК, които оказват помощ за основаването на протеини, микроРНК не кодира самите белтъци. Вместо това те работят като " превключватели ", като оказват помощ да се управлява дали избрани гени се включват или изключват.

Неправилното контролиране на микроРНК може да способства за появяването на рак и за други съществени положения като вродена загуба на слуха.

Амброс и Рувкун ще си поделят награден фонд от 11 млн. шведски крони (близо 1 млн. евро). Тазгодишната премия е 115-ата Нобелова премия за физиология или медицина, която се връчва от 1901 година насам.

По-късно през седмицата ще бъдат оповестени и нобеловите лауреати в останалите категории, в това число физика, химия и мир.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР