Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) обявиха

...
Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) обявиха
Коментари Харесай

28 случая на тромбози след ваксината на Johnson&Johnson в САЩ

Американските центрове за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC) оповестиха в сряда, че са открили 28 случая на съществени и животозастрашаващи кръвни съсиреци измежду над 8,7 милиона души, на които е сложена имунизацията на компанията Johnson & Johnson срещу COVID-19, заяви Ройтерс. 

В известието се споделя, че съществуващите данни " приказват за евентуална причинно-следствена връзка " сред имунизацията на Johnson & Johnson и случаите на тромбоза и синдром на тромбоцитопения. Трима от откритите пациенти с тромбоза са умряли, предава Българска телеграфна агенция. 

Според CDC случаите наподобяват сходни на тези, следени след слагането на имунизацията на AstraZeneca в Европа. Синдромът наподобява не е обвързван с имунизациите на Pfizer/BioNTech и Moderna. 

Повечето случаи са измежду дами на възраст сред 18 и 49 години. Инцидентите са изключително високи измежду дамите във възрастовите групи 30-39 и 40-49 години - надлежно 12,4 и 9,4 случая на милион. Само шест от откритите случаи на кръвни съсиреци са били измежду мъже. 

Смъртните случаи от COVID-19 в Съединени американски щати са спаднали до приблизително към 600 на ден, което е най-ниското ниво на индикатора от 10 месеца насам, заяви Асошиейтед прес. В повече от половината щати умрелите приблизително дневно са едноцифрено число, а в някои дни са и нула. 

" Ваксинациите са изиграли решаваща роля ", разяснява доктор Амеш Адалджа, експерт по инфекциозни заболявания в университета Джонс Хопкинс.

Потвърдените случаи са спаднали до към 38 хиляди дневно - най-ниската стойност от средата на септември. Намаляването на индикатора е с 85% по отношение на пика от над четвърт милион на ден при започване на януари. 

Смъртните случаи не са били толкоз малко от началото на предишния юли. Дневният брой на умрелите в Съединени американски щати доближи връх в средата на януари, когато приблизително те бяха над 3400 - единствено месец след началото на най-голямата имунизационна акция в американската история. Досега в Съединени американски щати са регистрирани 32,7 милиона случая на заразяване с ковид и повече от 582 хиляди умряли от болестта. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР